Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Особености на приемната грижа

Особености на приемната грижа

Особености на приемната грижа - изображение

Приемната грижа и осиновяването изпълняват качествено различни функции. Тя не трябва да се превръща в алтернатива за хората, които не се считат за достатъчно добри или подготвени да осиновят дете. В много отношения особеностите на приемната грижа, както и нейното естество я правят по-голямо предизвикателство, отколкото осиновяването. На приемните родители често се налага да се справят с много разнообразни и сложни ситуации, свързващи се с отглеждането на децата, който често погрешно се смятат от обществото за труден или дори безнадежден случай. Срещите и сътрудничеството с биологичното семейство също е приоритет на приемното семейство.

Приемната грижа обхваща различни особености и методи на грижа за децата. Тя представлява добра възможност за хората, които не планират да осиновят дете (например поради напреднала възраст). Някои видове приемна грижа са за кратък времеви срок, други предлагат специализирани нива на грижа.

Съществуват ситуации, при които настанените в приемно семейство деца не могат или изпитват трудности при адаптацията в него. За съжаление няма лесни отговори на трудните въпроси, но съществуват определени стратегии за поведение на приемните родители, чрез които те биха подпомогнали техните приемни деца да се приспособят в новата за тях среда.

 Добре е приемното семейство да се съобрази със следните препоръки:

1. Да се осведомят дали някое от децата, за които се грижат (дори техните биологични) са способни на насилие.

2. Да се поддържа „семейна политика на отворените врати“, така че ако се появят проблеми децата биха се чувствали спокойни да споделят какво ги тормози.

3. Родителите изрично трябва да споменат на всички свои деца, че насилието в техният дом няма да бъде толерирано.

Признаци, по които приемните родители могат да открият нередности в дома си:

1. Подозрителните синини са предупреждение номер едно, че нещо не е наред в семейството. Това включва синини на ръцете, краката, шията, гърба и главата, които не са предизвикани от невнимание по време на игра.

2. Спирането на разговор по средата на изречението. Децата могат да започнат да се опитат да кажат на приемните си родители нещо, което насилника е казал или направил, но веднага след започване на подобен разговор те спират, преди да са казали нещо съществено, защото в немалко случаи децата са обект на заплахи.

3. Затваряне в себе си. Децата, които са били някога малтретирани са по-склонни да прикриват и следващи актове на насилие.

4. Когато децата не желаят и категорично отказват да си играят с другите деца или не искат да излязат навън без родителите си.

5. Детето в нормални ситуации е игриво и весело, но в последствие започва да се страхува да се раздели с родителя и иска да е неотлъчно до него.

6. Ако родителите констатират рязка промяна в обичайното настроение на детето (обикновено без видима причина, която значително му е повлияла).

7. Поява на чести соматични оплаквания (болки в коремчето например) са начин да се привлече вниманието на родителите.

Стратегии за справяне с насилието сред децата:

1. Нужно е родителите да бъдат „нащрек“ относно поведението на децата. Трябва всички подозрения да се обсъдят с всички деца (най-вече потенциалните насилник и жертва) и да се помоли за обяснение на възникналата ситуация. Ако такова не се даде родителите трябва често да наблюдават децата си без тяхното знание. Това, дори и да се стори подмолно на някои от хората осигурява възможност да се състави мнение за поведението на децата в момент, който отразява най-ясно естеството на взаимодействие помежду им.

2. Не бива да се позволява на насилника да остава сам с останалите деца. Необходимо е родителите да се свържат с наблюдаващия семейството социален работник. Той трябва да е свидетел и съмишленик в целия процес по отглеждането на децата в приемното семейство. Той също трябва да погледне синините, да наблюдава промяната в детското поведение.

3. Родителите не трябва да правят компромиси, дори и да се наложи детето насилник да се премести в друго приемно семейство. В случаите, в които детето насилник е биологичното дете на семейството ситуацията е малко по-сложна. За да бъде защитен интересът на децата в цялото семейство може да се наложи приемното дете да бъде преместено в друго семейство.

4. Дори ако детето, което е насилник напусне приемното си семейство родителите не трябва да спират да наблюдават децата си, защото обектите на насилие, често стават жертви повторно. Другите деца, които най-вероятно са знаели за насилието могат да се опитат да повторят модела на поведение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияНормативни актовеКлинични пътекиЗдравни съветиСнимкиАнкетиОрганизацииИсторияЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаИнтервютаРецептиСпортХранене при...ТестовеАлт. медицинаОбразованиеИзследвания