Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Определяне на размера на пенсионните възнаграждения за 2015 година

Определяне на размера на пенсионните възнаграждения за 2015 година

Определяне на размера на пенсионните възнаграждения за 2015 година - изображение

Размерът на пенсионното възнаграждение за придобит осигурителен стаж и навършена възраст се определя, като доходите, от който се сумира пенсионното възнаграждение, се умножават със сумата, образувана от: по 1,1 на сто, а от 01.01.2017 г. по 1,2 на сто за всяка година придобит осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците придобит осигурителен стаж.

Ако лицата са придобили право за получаване на пенсионно възнаграждение по чл. 68, ал. 1 и 2, но са решили да продължат да работят и след датата на придобиването на правото си, без да им е отпуснато пенсионно възнаграждение, за всяка година придобит осигурителен стаж след тази дата процентът е 3, а от 1 януари 2012 г. - 4, и съответната пропорционална част от тези проценти за определените месеци осигурителен стаж. Процентът за всяка отделна година придобит осигурителен стаж след датата, но която е придобито правото за пенсиониране по условията на чл. 68, ал. 1 и 2 се дефинира като действителен календарен осигурителен стаж, който не подлежи на превръщане и е придобит след 31.12.2006 г.

Доходът, от който следва да се сумира пенсионното възнаграждение, се изчислява, като средномесечните осигурителни доходи за България за 12 календарни месеца преди месеца на отпускането на пенсионното възнаграждение се умножи по индивидуалния коефициент на лицето.

Индивидуалните коефициенти се изчисляват от доходите на лицата, върху които са внесени осигурителните вноски за периода от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. Тези три години могат да се изберат от лицата според доходите им за периода след тази дата до момента на пенсионирането им.

При определянето на пенсионните възнаграждения по международни договори, по които България е страна, се имат предвид осигурителните доходи за осигурителния стаж, натрупан в съгласие с българското законодателство.

Конкретните въпроси, свързани с определянето на размера на пенсионното възнаграждение за 2015 година могат да се зададат към експертите на НОИ: http://www.nssi.bg/

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлНовиниАнкетиЛюбопитноСпортИсторияОрганизацииСнимкиЗдравни съветиПсихологияСтатистически проучвания