Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Операция „Умения“ стартира през 2019 г.

Операция „Умения“ стартира през 2019 г.

Операция „Умения“ стартира през 2019 г. - изображение

„Умения“ е част от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще се прилага от 2019-а. Разполага с бюджет от 30 000 000 лв. Чрез нея работодателите биха могли да комбинират в един проект обучения за професионална квалификация, ключови умения и специфичен вид обучения.

Една от важните цели, които си е поставило социалното министерство, е през следващата година да работи активно за връщането на образованите млади българи в страната. Според данните в момента почти 30 000 млади хора учат в европейски държави. Това заяви на форума „Битката за талантите“ заместник-министър Зорница Русинова и подчерта, че целта ще бъде постигната и благодарение на доброто партньорство с местните власти и организации на работодателите. Тя подчерта, че се надяват да решат проблемите на бизнеса с липсващата работна ръка.

По отношение на развитието на пазара на труда заместник социалният министър посочи, че през последните години се наблюдават позитивни тенденции. Безработицата намалява и се отчита ръст на средната работна заплата с 10% годишно. В същото време благодарение на схемата за младежка заетост по ОП „Развитие на човешките ресурси“ над 15 000 младежи са си намерили работа.

Тази година „Битката на талантите“ поставя акцент върху начините, по които може да бъде изградена работодателска марка. Дискусиите се фокусираха върху успешните практики, атрактивните работодатели, дуалното обучение и не на последно място върху възможността да бъдат изградени талантливи служител, но и да бъдат привлечени и задържани на работа.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииЛюбопитноСпортАнкети