Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Омбудсманът поиска увеличение на обезщетенията за работещите във фалиралите предприятия

Омбудсманът поиска увеличение на обезщетенията за работещите във фалиралите предприятия

Омбудсманът поиска увеличение на обезщетенията за работещите във фалиралите предприятия - изображение

От две и половина минимални заплати на три и половина да се увеличи сумата, която ще получат от Фонда за гарантирани взимания работещите в случаите на несъстоятелност на предприятието.

Мая Манолова представи аргументите си в писмо до Народното събрание. В него тя пояснява, че предложението й до депутатите е следствие от множеството жалби до нея от хора, които са получавали много по-високи заплати, но заради „тавана“, определен в закона, не могат да бъдат компенсирани справедливо. Ето защо тя предлага от 1400 лв. сумата да нарасне до 1960 лв., което е по-справедлив начин да бъдат компенсирани работещите във фалирали предприятия.

Омбудсманът подчертава, че по-големите суми няма да натовари работодателите, защото и през 2019 г. те няма да внасят пари, тъй като ресурсът във Фонда е внушителен. В него са събрани 257 000 000 лв. През 2017-а са изплатени 800 000 лв., а през 2018 г. – над 7 000 000 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкети