Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Окончателният срок за подаване на искове за неизплатени заплати е 16 май

Окончателният срок за подаване на искове за неизплатени заплати е 16 май

Окончателният срок за подаване на искове за неизплатени заплати е 16 май - изображение

Последният срок, в който гражданите могат да подадат искане до Фонда за гарантирани вземания затова, че не са им платени заплатите от дружествата в несъстоятелност за последните три години, е 16 май. Ако се съобразят с този срок, то всички, на които се дължат заплати и обезщетения след февруари 2015 г., ще получат парите си. Това заяви на омбудсманът Мая Манолова.

Националният омбудсман даде информация и за срещата с представители на Фонда за гарантирани вземания, НОИ и Главна инспекция по труда. Анализът показва, че новото законодателство, насочено срещу некоректните работодатели, работи ефективно. Прогнозите за проблеми са се оказали неверни. Не е била застрашена нито работата на търговския регистър, нито средствата във Фонда са похарчени. Най-важни са резултатите, а те показват категорично, че хората получават парите, които са чакали няколко години.

До сега са изплатени 600 000 лева, а до средата на юли още около пет милиона лева ще стигнат до подалите заявление над 5 000 българи.

Мая Манолова постави акцент и по темата за съхранението на документите, които удостоверяват трудови възнаграждения. Някои са загубени, но по-стряскащи са случаите, когато работодателите отказват да предоставят документацията. Ако проблемът е свързан със законодателството, то ще бъдат предложени промени в него.

Омбудсманът даде пример с пловдивската фирма „Тренд фешън текстил“ ЕООД. Счетоводната къща, която я обслужва е отказала да даде документите. Причината е, че тя също не е получила пари за свършената работа, както и работещите в предприятието.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеЛюбопитно