Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Одобриха нови 75 милиона лева за ОП „Развитие на човешките ресурси“

Одобриха нови 75 милиона лева за ОП „Развитие на човешките ресурси“

Одобриха нови 75 милиона лева за ОП „Развитие на човешките ресурси“ - изображение

Европейската програма „Развитие на човешките ресурси“ ще разполага с допълнителни над 75 000 000 лева. Средствата бяха одобрени по време на заседанието на комитета, който наблюдава оперативната програма.

Няколко са новите ниши, чрез чието финансиране ще бъдат разширени възможностите в областта на заетостта и социалното включване.

С бюджет от близо шест милиона лева ще бъдат подкрепени предприемачите. По новата мярка ще бъдат давани консултации и услуги на нови и социални предприятия, създадени както от оперативната програма, така и подкрепени финансово от националния план за действие по заетостта.

Нуждата на работодателите от устойчивост на екипите им и по-висока производителност ще бъде удовлетворена с реализацията на „Умения“. За мярката са предвидени 30 000 000 лв., с които 5 500 граждани, които не работят, не са активни, но и работещи в момента ще повишат квалификацията си.

Други десет милиона лева са предназначени за осъществяването на промени в две активни в момента схеми, свързани с обучение и заетост. Чрез тях близо хиляда българи с увреждания и без работа ще се квалифицират и ще се реализират на трудовия пазар.

Стратегията за дългосрочна грижа ще бъде реализирана благодарение на два нови проекта на стойност 34 000 000 лева. Реализацията им ще доведе до осъществяването на необходимото за извеждането на възрастни и мъже и жени с увреждания от специализирани институции. От друга страна финансовият ресурс ще даде възможност на общините да развият системата за патронажна грижа, предоставяйки услуги по домовете на нуждаещите се.

Одобрена беше и сумата от пет милиона лева, с които да бъдат изготвени нови услуги за социално включване, насочени към представители на уязвимите групи. Надеждата е мерките да ги провокират към самостоятелен живот и желание за работа.

По време на заседанието стана ясно, че над 120 000 души са се възползвали от европрограмата.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииЛюбопитноСпортАнкети