Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Одобрение на отчет, касаещ изпълнението на мерките за преодоляването на демографската криза

Одобрение на отчет, касаещ изпълнението на мерките за преодоляването на демографската криза

Одобрение на отчет, касаещ изпълнението на мерките за преодоляването на демографската криза - изображение

В края на 2017 г. (на 31 декември) Министерският съвет даде одобрението си на отчета по изпълнението на заложените дейности по взетите мерки по преодоляването на демографската криза в страната ни. Те са добавени към Програмата за управлението на българското правителство за периода 2017-2021 г. Гореспоменатият документ следва да се внесе в Народното събрание във връзка с решение от 17 ноември 2017 г. (след разискванията относно политиката за решаване на демографските проблеми на България).

В отчета фигурира информация за изпълнението на дейностите по Приоритет 6. Той касае ограничаването на негативната демографска тенденция, а в това число и повишение на раждаемостта, редуциране на емиграцията сред младежите, внасяне на баланс в имиграционната политика, съобразена с потребностите на бизнеса в страната. В Приоритет 6 са поместени и  мерките, които целят забавяне на негативните демографски процеси и намаляването на броя на населението, както и ограничение в диспропорцията в разпределението на населението по области; оптимизиране и усъвършенстване на условията за раждане, отглеждане, възпитание и социално реализиране на децата в предвидима и сигурна семейна и обществена среда; оптимизация в дейностите на Центъра за асистирана репродукция; усъвършенстване на майчиното и детското здравеопазване; апел към воденето на активен начин на живот сред възрастното население; внасяне на условия за равнопоставеност сред двата пола в сферите на обществения, икономическия и политическия живот, еднакво третиране и недопускане на дискриминация; подобрение в ефективността на процедурите по предоставяне на българско гражданство и детайлен подбор при приемане на имигрантите, способни да бъдат интегрирани и да се реализират в приоритетните за развитието и благосъстоянието на страната области (като например използването на демографския потенциал на традиционните български общности зад граница).

По статията работи: Виктория Милова

Източник:government.bg

Снимка:lifesite.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииИстория