Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване има бъдеще

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване има бъдеще

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване има бъдеще - изображение

Създаването на още един продукт, който ще допълва доходите на хората след пенсионирането им и дава възможност за спестяване в дългосрочен план, предстои. Идеята ще стане факт при приемането на новия регламент за въвеждането му. Продуктът ще се предлага във всички държави от евросъюза. Тази тема беше в основата на международна конференция, организатор на която е Висшето училище по застраховане и финанси.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че идеята заслужава подкрепа. Според него възможността хората да избират между различните институции, които предлагат услугата, ще окаже ползотворно влияние на конкуренцията от една страна, а от друга всеки ще има шанса да подбере възможно най-доброто за себе си.

Пред участниците във форума министър Петков говори за тристълбовия модел на пенсионно осигуряване у нас и заяви, че той безспорно съчетава солидарността и всеобщността с принципите на капиталовите схеми. Според него този вид пенсионни системи гарантират устойчивост на доходите след пенсиониране. Бисер Петков подчерта, че се постепенно се връща доверието в доброволното пенсионно осигуряване. Близо триста хиляди българи се осигуряват по този начин в края на 2017-а, което е 10% от общия брой на осигурените. В същото време в ЕС 27% от населението прави лични пенсионни спестявания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНормативни актове