Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Общи основания за прекратяване на трудовия договор

Общи основания за прекратяване на трудовия договор

Общи основания за прекратяване на трудовия договор - изображение

Случаите, в които трудовото правоотношение може да бъде прекратено, без да се изисква предизвестие от никоя от страните са няколко. Едно от общите основания за прекратяване на трудовия договор е по взаимното съгласие на работник и работодател. Единственото условие е това основание да се предяви в писмена форма. Страната, на която се отправя предложение за прекрнатяване на трудово правоотношение е задължена да вземе определено отношение и да уведоми в рамките на седем дена от неговото получаване другата страна. Ако до този период това не се случи това предложение не се приема.

Друг вариант е възможен, когато се признае за незаконно уволняването на служителя или ако работната му позиция бъде възстановена от съда, а работника не се явява в определения от Чл. 345, Ал. 1 срок в Кодекса на труда.

Трудовото правоотношение се прекратява по общи основания и в случаите, когато уговорения срок на това правоотношение изтече, определената работа се извърши или титулярът на заетата работна позиция се завърне.

Възможно е трудовото правоотношение да се прекрати по общи основания в случаите, в които работната позиция се заема от трудоустроени пациенти или бременни жени.

Всички работодатели имат право да предвижат прекратяване на трудовото правоотношение по общи основания на свои служители, които при констатирана неспособност да изпълняват възложената им работа поради заболяване, водещо до трайна нетрудоспособност, или друго здравно противопоказание, установено от трудово-експертна лекарска комисия. Има правна възможност прекратяване да не се допусне ако съществува друга работна позиция, позволяваща изпълнение на задълженията от служителя и той изрази готовност за това.

Последният вариант трудово правоотношение да се прекъсне по общо основание е при констатирана смърт на работодател или служител.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниНормативни актовеИсторияПсихологияЛичностиОрганизацииЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиТестовеФизиологияАнкетиАлт. медицина