Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Общините са основният фактор по отношение на социалните услуги

Общините са основният фактор по отношение на социалните услуги

Общините са основният фактор по отношение на социалните услуги - изображение

Местната власт е основният фактор при доставянето на социални услуги и точно затова е поставена в центъра на тези процеси в новия законопроект, който подготвя работната група на МТСП. Това стана ясно по време на годишната среща на местната власт, организирана от Националното сдружение на общините .

В изказването си пред форума социалният министър заяви, че общините ще имат основна роля при реализирането на реформата в сферата на социалните услуги.

Идеята, която е заложена в проекта, е местните администрации да осъществяват основно социалните услуги, а не Агенцията за социално подпомагане. Например, създаването на подобни услуги ще бъде факт след решение на Общинските съвети.

Според Бисер Петков законопроектът ще помогне да бъде осигурена по-голяма достъпност, ефективност и качество. Промените насърчават публично-частното партньорство и са реална крачка към децентрализацията.

Пред аудиторията министър Петков обясни още, че се предвижда финансирането да става чрез единни разходни стандарти, а държавата ще има отговорност в рамките на планирането и финансирането на услугите. Ще бъде създадена и нова агенция, чиято задача е да разработи стандарти за качество и да контролира спазването им.

В законопроекта е налице и асистентска подкрепа за хора с увреждания и възрастни. Тя ще бъде предоставяна отново въз основа на единен разходен стандарт като държавно делегирана дейност чрез бюджетите на общините.

В средата на октомври, информира Бисер Петков, законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЗаведенияСнимкиЛайфстайлНормативни актовеАнкетиПсихологияОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиСпециалисти