Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Обсъдиха промените в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания

Обсъдиха промените в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания

Обсъдиха промените в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания - изображение

Предложенията за промени в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания бяха обсъдени преди ден на среща между министъра на труда и социалната политика и производителите и доставчиците на медицински изделия и помощни средства за хора с увреждания. Бисер Петков подчерта, че това е етап от обществените консултации по темата.

Една от основните цели на проекта е да бъде осъществена промяна, насочена към възможността хората с увреждания да бъдат облекчени. Част от идеите включват повишаване на ефективността при изразходването на парите, които бюджетът заделя за тях, както и много по-лесно и бързо те да стигат до помощните средства и медицинските изделия, от които имат нужда.

Новите текстове ще направят по-ефективен контрола, но и ще помогнат да се намали административната тежест. Промените в механизма, по който се предоставят и изплащат целевите помощи за медицинските изделия и помощните средства, целят ограничаването на случаите, когато парите от бюджета не се използват по предназначение.

Три нови медицински изделия влизат в списъка, според който за закупуването им хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. Както Framar.bg вече писа, става дума да за продукти за деца – вертикализатори, рингови и инвалидни колички.

Доставчиците и производителите на медицински изделия изразиха подкрепата си към предложенията. По време на дискусията те представиха становище, което е свързано с идеите за корекция в лимитните цени на част от продуктите. Всички те изразиха желание партньорството и диалогът да продължат, тъй като е важно всички мерки да бъдат адаптирани към нуждите на хората с увреждания.

Дискусиите по темата ще продължат с представителите на организациите на хората с увреждания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория