Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Обновяване на реда за подаване на документи за парични обезщетения

Обновяване на реда за подаване на документи за парични обезщетения

Обновяване на реда за подаване на документи за парични обезщетения  - изображение

Началото на 2016 година ще започне да действа новият ред и правила за представяне и подаване на нужните документи за отпускането на помощи и компенсации от националното обществено осигуряване. Това следва да се извършва по електронен път.

Правилата за конкретните промени са записани в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (обн. ДВ, бр. 57 от 2015 г.), която следва да влезе в сила на 01.01.2016 година.

Този административен акт утвърждава новите образци на декларациите, декларациите-заявления, както и документите за изплащането на финансовите компенсации и помощите от държавното обществено осигуряване. В териториалните подразделения на НОИ ще могат да бъдат подавани до 2 удостоверения на хартиен или електронен носител. Електронно могат да се подадат до 10 удостоверения (по електронен път или в териториално подразделение (ТП) на НОИ). Удостоверения над този брой могат да се подават единствено по електронен път.

Удостоверенията следва да се подават по електронен път чрез електронен подпис на осигурителите или самоосигуряващите се лица. За представяне на данни на електронен носител или по електронен път за превеждане на финансовите компенсации, в съгласие с функционалните изисквания, ще се ползва програмен продукт, който ще е разпространен безвъзмездно от НОИ, или чрез друг вид програмен продукт, който отговаря на тези изисквания.

От 1 януари 2016 г. следва да влязат в сила новите срокове за подаването на удостоверения за превеждането на финансовите компенсации. За всички осигурители крайният срок е до 10-о число от месеца, следващ този, за който осигурените лица са представили пред тях документите. За самоосигуряващите се граждани - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно, до 10-то число на месеца, следващ този, от който се изисква изплащането на компенсацията.

От 1 декември 2015 г. гражданите, длъжни да представят удостоверенията си по електронен път или чрез упълномощени от тях лица, ще имат възможност да се регистрират като потребители на електронните услуги на осигурителния институт. Регистрацията следва да се извърши онлайн, чрез уеб-приложение, което е достъпно на интернет страницата на НОИ.

Документите за превеждане на финансови компенсации, които се представят от осигурителите до 31.12.2015 г., както и документи за промяна в обстоятелствата, декларирани в тях, ще се подават в НОИ по утвърдения, стар ред.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиРецептиЛеченияСтатистически проучванияИсторияЗаведенияОбразованиеСпортСпециалисти