Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Обнародваха Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

Обнародваха Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

Обнародваха Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика - изображение

Законът за предприятията на социалната и солидарна икономика беше обнародван в Държавен вестник. Голямата цел на регламента е този вид икономика да се развие като стопански отрасъл, защото този е начинът да бъде подобрен и увеличен достъпът до пазара на труда, но и до обучение на хората от уязвимите социални групи. От социалното ведомство се надяват още, че така ще бъдат създадени условия за по-висок стандарт и намаляване на социалното неравенство.

Законът определя рамките, мястото и ролята на този вид предприятия. Основното е, че те са сдружения с различна ценностна насоченост, които постигат високи както икономически, така и социални резултати.

В текстовете е посочено, че този вид предприятия са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел и в обществена полза и социалните предприятия. За всички тях ще бъде създаден публичен регистър, а те ще бъдат разпределени в две категории.

Ангажимент на социалният министър е да насърчава съществуването им чрез помощ за специфичното финансиране на дейността им, чрез различни обучителни програми, но и като създава и регистрира марка със сертификат на стоките и услугите им. Друг от ангажиментите на държавата е да изготвянето на електронна платформа за общата им дейност и партньорство.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлАнкетиСнимкиНормативни актовеЛюбопитноСпортИсторияОрганизацииПсихологияЗдравни съвети