Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Облекчаване на документацията при кандидатстване за финансовите помощи за малчугани, както и тези по Закона за закрила на детето през есента на 2017 г.

Облекчаване на документацията при кандидатстване за финансовите помощи за малчугани, както и тези по Закона за закрила на детето през есента на 2017 г.

Облекчаване на документацията при кандидатстване за финансовите помощи за малчугани, както и тези по Закона за закрила на детето през есента на 2017 г.    - изображение

Благодарение на наложителните промени в нормативни актове правителството облекчава тромавите процедури по кандидатстването за семейните финансови помощи за малчуганите, както и паричната подкрепа, присъждана по Закона за закрила на детето. Тези облекчения в документацията определено ще редуцират административната тежест, поета от родителите, очаква се и подобрение в качеството на административните услуги, предоставяни досега.

Вече няма да бъде изискван актът за раждане на детето, който досега беше нужен за всички видове семейни помощи, съгласно приетите изменения в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Премахнато е изискването да се предоставя удостоверение за семейно положение. Получаването на нужните данни от дирекциите „Социално подпомагане“ ще се осъществява по служебен път. Вече не е нужно копие от влязло в сила съдебно решение за развод. То следва да бъде изисквано, но само когато дирекции „Социално подпомагане“ нямат възможност по служебен път да открият тази информация.
 
Кандидатстването за финансовите помощи съгласно съдържанието на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето е също ще изисква по-малко документи. Копие от свидетелството за раждане на дете и в този случай не следва да се подава. Не е нужна и досегашната заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ или решението на съда за настаняване на дете извън семейството. В тези случаи нужните документи ще се предоставят служебно от дирекция „Социално подпомагане” като се прави справка в националната база данни „Население”. По служебен път ще бъдат проверявани и актовете, с които се предприемат определените мерки за закрила. За хората, които кандидатстват, за да станат приемни родители, отпада изискването да предоставят документи, доказващи, че не вземат месечни социални помощи по Закона за социално подпомагане.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: www.government.bg

Снимка:pretty52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовини