Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Обезщетение при отпуск за периода на бременност и майчинство при осигурителен стаж от 4 години и 7 месеца

Обезщетение при отпуск за периода на бременност и майчинство при осигурителен стаж от 4 години и 7 месеца

Обезщетение при отпуск за периода на бременност и майчинство при осигурителен стаж от 4 години и 7 месеца - изображение

Дали безработно лице с осигурителен стаж от 4 години и 7 месеца, на което му предстои да ползва отпуск при бременност и майчинство има право на финансово обезщетение, или не?

Това е любопитен казус, чието решение е написано в текста на чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според този закон българките, осигурени за общи заболявания и майчинство, могат да се възползват от финансова за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение. Единственото условие, на което трябва да отговаря бъдещата майка, е тя да има натрупан дванадесетмесечен осигурителен стаж за този вид рискове.

Освен това, при конкретния казус, за да има право на финансова компенсация при бременност и раждане, жената трябва да има 12 месечен стаж като осигурена за общи заболявания и майчинство и към началото на първия болничен (той е за 45 календарни дена) да работи на трудова позиция, подлежаща на задължително осигуряване за гореспоменатите рискове. За щастие, не е нужно осигурителният стаж от 12 месеца да е натрупан непосредствено преди началото на временната нетрудоспособност поради бременност и раждане.

В случаите, когато будещата майка не отговаря на горепосочените условия, тя няма качество на "осигурено лице" съгласно текста на КСО. Следователно жената няма как да ползва финансова компенсация от средствата на ДОО. Тя трябва да потърси съдействие в съответната Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене.

По статията работи: Виктория Милова
Източник:nssi.bg

Снимка:UPMC HealthBeat

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияЛайфстайлОрганизации