Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт

Обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт

Обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт - изображение

Полагаемите обезщетения за майчинство от Националния осигурителен институт се превеждат по лична сметка на майката. Преди време това е било отговорност на работодателя. Документите се подават от счетоводителя по месторабота.

За да се получи обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт, трябва да се подготви набор от документи. Това се осъществява на няколко етапа:

1. Издава се болничен лист за бременност и раждане.

2. Издава се от гинекологът, следящ бременността. Това трябва да се осъществи до 45 дена преди предполагаемия термин на раждане. Необходимо е да се издаде амбулаторна книжка, също така е нужно бъдещата майка да си открие лична банкова сметка (ако вече няма такава), на която да се изплати полученото обезщетение.

3. Подготвените документи се подават на счетоводителя по месторабота, а той, след като ги прегледа, ги подава в Националния осигурителен институт (НОИ). Месец по-късно се превежда първата сума.

4. След раждане на детето е необходимо да се издаде болничен лист, съдържащ датата на раждане. Той се предава на работодателя, който лично го подава в НОИ.

5. Когато изминат 42 дни от раждането педиатърът на детето издава нов болничен лист, придружен от декларация, обясняваща обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане. Счетоводството по месторабота поема отговорността да подаде документите в НОИ.

6. След изтичане на упоменатите в болничния лист 135 дни се подава молба до работодателя за 315 дневен отпуск. Той няма правомощията да го откаже. Освен тази молба се попълва и молба-декларация за обезщетение за раждане за оставащите от 135 до 315 дни. Към изброените до тук документи се прикрепят ксерокопия от свидетелството за раждане на детето. Така подготвените документи се подават в НОИ от работодателя.

7. Когато изтекат 315 дни майките имат право да подадат документи за отпуск до навършването на две години на детето. Документите са идентични като тези от т.6. В случаите, в които майката има желание да започне работа ще получава 50% от своето майчинство. Съществува възможност то да се прехвърли на близък.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниИсторияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлОрганизации