Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Обезщетението за втората година от майчинството да се повиши с 40 лв. поискаха от КНСБ

Обезщетението за втората година от майчинството да се повиши с 40 лв. поискаха от КНСБ

Обезщетението за втората година от майчинството да се повиши с 40 лв. поискаха от КНСБ - изображение

КНСБ настоява обезщетението за отглеждане на дете до две години да се повиши с 40 лв., за което по техни изчисления ще са нужни 17 000 000 лв. Искат и увеличение на обезщетението при безработица.

Според лидера конфедерацията Пламен Димитров след като се вдига максималният осигурителен доход, е напълно логично същото да се случи с максималното обезщетение, което да бъде 60% от този доход. Минималното обезщетение да стане 12 лв., а не както е предложено 9 лв. Затова ще трябва да се осигурят допълнително 12 000 000 лв.

Това стана ясно след среща между представителите на синдиката и депутатите от ГЕРБ.

Пламен Димитров посочи, че промените трябва да бъдат направени между двете четения на бюджета на ДОО за 2019 г.

Позицията на КНСБ е, че има системи, които трябва да бъдат дофинансирани. Сред тях са земеделието, където има нужда допълнително от 10 000 000 лв. за напоителни системи, борбата с градушките и Селскостопанската академия. 20 000 000 лв. трябват още за музикално-сценичните дейности, а в сферата на социалните услуги е нужно увеличение на заплатите поне с 15%.

От своя страна Менда Стоянова, която оглавява бюджетната комисия, заяви, че се случва за първи път синдикатите да са доволни от разходната част в бюджета и отбеляза, че ще потърсят резерви и възможности да удовлетворят исканията на конфедерацията.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниЛеченияИсторияПсихологияЛайфстайлАнкети