Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Нямах избор – животът на детето ми зависеше от това

Нямах избор – животът на детето ми зависеше от това

Нямах избор – животът на детето ми зависеше от това - изображение

Нерядко животът обича да се забавлява, тествайки нашата същност. Поставя ни в среда на изпитания. Пред тях единствено силата на духа, решимостта, желанието да дадеш и получиш обич са решаващи и определящи човечността. Препятствията към израстването ни карат да осъзнаем колко силни и целеустремени можем да станем, за да се преборим с конкретната житейска ситуация. Защо ли? Защото понякога просто друг изход не е възможен…

"Нямах избор - животът на детето ми зависеше от това". Думите принадлежат на учащо момиче (на 16 годишна възраст) от София, което живее в семейство на алкохолици. Преди две години ученичката (И.Т.) се запознава с момче от ромски произход. Между тях пламва любов, каквато може да е единствено любовта на 16. Два месеца по-късно тя забременява. Щастлива от обстоятелството съобщава на приятеля си радостната новина. За голяма нейна изненада той реагира доста грубо и й казва, че трябва да направи аборт. Въпреки огорчението и хилядите въпроси, на които няма от къде да получи отговори, младата жена взема решение да отиде и да потърси своя приятел, за да му съобщи, че независимо от неговото желание, тя ще задържи детето.

По случайност ученичката попада на шокираща информация - "приятелят" й е женен и вече има две деца. Потресена от наученото, И.Т. слага край на всички свои планове да изгради семейството, за което е мечтала. Взима трудното решение да се разделят. Не му казва, че ще роди детето си. Бъдещата майка продължава да живее и учи в София. По една или друга причина не споделя с никого, че е бременна. Шест месеца по-късно майката на И.Т. разбира за бременността на дъщеря си. След скандал тя изисква от нея да направи криминален аборт. Уплашена, малолетната бъдеща майка бяга от дома си, търсейки съдействие и помощ от полицията. Служителите на реда се свързват с отдел "Закрила на детето". Настаняват И.Т. в център за подкрепа на майки с деца в друг град, отдалечен от гр. София. Там девойката ражда своята дъщеричка.

По време на престоя си в институцията И.Т. се запознава с момче, което живее недалеч. След изтичането на регламентирания престой в центъра младата майка взема решение да се премести и да живее на семейни начала с него и семейството му. В началото на съвместното им съжителство всичко е върви нормално. Впоследствие И.Т. разбира с какво всъщност се занимава бащата на приятеля й, а именно - проституция.

От този момент нататък престоят и в този дом се превръща в ад. Тя е принуждавана системно да се среща с различни мъже, на определяни от бащата на приятеля й места. Първоначално И.Т. се съпротивлява. Не желаела по никакъв начин да участва в нещата, изискващи се от нея. Тогава бащата-сводник я заплашва, казвайки й, че ще нарани детето й. Ужасяващата заплаха впоследствие се реализира. Късно вечерта, когато всички са навън "дядото" решава да "изкъпе" детето. Майката се връща в къщата, чувайки писъците от болка на своето покрито с рани и мехури момиченце. Изпадайки в паника, И.Т. умолява мъжете в къщата да я пуснат, за да заведе детето си в болница. Позволение не получава. Въпреки всичко, ръководена от майчинския си инстинкт тя успява да избяга, достигайки до Спешен център. Там бебето е прегледано и настанено за лечение. Медиците съобщават за случая в отдел "Закрила на детето". Стартиралото разследване констатира умишленото изгаряне на бебето.

След лечението е предоставена полицейска закрила, по силата на която детето е настанено в ДМСГД за 48ч. Предприема се мярка за закрила – настаняване в специализирана институция – ДМСГД със Заповед – №12… на Директора на ДСП към града, в който живеели И.Т. и дъщеря й. Мярката за закрила е потвърдена с Решение № 56…..на РС за срок от шест месеца. Тъй като майката е непълнолетна, наложително било и за нея да бъде задействана мярката за закрила "Предоставяне на социални услуги – резидентен тип", включваща спешно настаняване в Кризисен център, до изясняване на случая. В институцията майката получава психологическата подкрепа, от която се нуждаела. Получава и разрешение да посещава и прекарва известно време с детето си в дома. Поради факта че И.Т. е непълнолетна ОЗД прави проучване на семейството й, за да се прецени да се дадат ли родителските права над детето на И.Т. на бабата на малкото момиченце. Обмисля се вариант, при който след престоя в центъра, майката и нейното дете да се върнат в дома им в София.

От доклада на ОЗД/ДСП – гр. София става ясно, че семейството на И.Т. системно злоупотребява с алкохол, а средата не е подходяща за отглеждане на дете. Работещите в ОЗД проучват начина на живот на по-голямата сестра на И.Т, която е пълнолетна, омъжена и има желание да се грижи за племенницата си. Младата майката и бебето й се настаняват в дома на своята сродница, която получава и родителските права над племенницата си, докато И. Т. навърши пълнолетие и завърши своето образование.

Република България се счита И.Т. за "дете в риск" по смисъла на Чл. 1, т.11, буква "а", "б", "в" и "д" от Допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето. Тя е останала без грижата на своите родители, жертва е на злоупотреби и насилие, отпаднала е от училище, съществува опасност за увреждането на физическото, психическото, нравственото, интелектуалното и социалното й развитие. Поради тази причина майката е насочена към ЦОП за евентуална социална и психологическа помощ.

Направената проверка на семейството на бившия съжител на И.Т констатира, че баща му се занимава със сводничество и склоняване към проституция. При направената справка в РУП не са установени други криминални прояви. Поради липса на доказателства същите не са подведени под отговорност за умишленото изгаряне на детето на И.Т. Предупредени са да не притесняват по никакъв повод младата жена и детето й. В настоящият момент И.Т., чиито инициали умишлено са променени си връща родителските права над дъщеря си. Отглежда я с помощта на сестра си и майка си. Работи и живее самостоятелно на квартира.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноСнимкиНовиниАлт. медицинаИсторияЛеченияЗдравни съветиСпортНаучни публикацииВидеоКлинични пътекиПатологияПсихологияИзследванияФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаХранене при...БотаникаРецептиАнкетиТестовеЗаведенияОбразованиеОрганизации