Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Няколко нестандартни начина да подберете персонал

Няколко нестандартни начина да подберете персонал

Няколко нестандартни начина да подберете персонал - изображение

Един от най-често коментираните проблеми, пред който са изправени работодателите в последните години, е свързан с набирането на хора. Вероятно затова биват предлагани малко по-нестандартни начини за набиране на персонал, различни от традиционните интервюта. Вече не става дума дори за пускане на информация в социалните мрежи, а за нещо по-различно, нетрадиционно и сигурно затова и успешно. Е, поне за някои, но не би било зле да опитате и вие ако, разбира се, имате нужда от персонал. Или просто да се вдъхновите от предложенията и да измислите свои, също толкова необичайни, странни и дори чудати, но пък работещи.

Компания разработва онлайн игра за млади инженери. Участниците получават два пъти в седмицата по два въпроса, които са свързани с новините и с проблемите на околната среда. Целта е да бъдат оценени уменията на младите специалисти, различни от конкретната им специалност, както и общата им култура и пригодността им към компанията. Шефовете са убедени, че инженерът на бъдещето трябва да има много повече от технически знания. След приключването на играта всички участници са поканени на заключително събитие, за да видят реалните условия в компанията и да преценят дали биха се чувствали добре в нея. Инициаторите на нетрадиционния метод за набиране на персонал твърдят, че играта е успешна и подбраните по този начин служители допринасят много за фирмата и за нейното бъдеще.

Друг също толкова интригуващ метод е свързан с подбора на мениджър „човешки ресурси“. След като позицията е обявена, на кандидатите бива предложено да заемат мястото на ръководител на човешките ресурси, но в измислена фирма. В продължение на три седмици всеки ден те получават различни предизвикателства. Става дума за разрешаване на казуси, пред които този вид специалисти са изправени в практиката си ежедневно. Темите са многобройни и се сменят постоянно. Оценката на финала е свързана с начина, по който е взето решението и колко ефективно е то.

Още по-нестандартна е идеята за организиране на лотария под мотото „Създател на шансове“. Става дума за платен стаж чрез страница в социалната мрежа Facebook. В нея бива публикуван филм и на всеки 1000 „харесвания“ се предлага платен стаж в някоя от фирмите, която има нужда от нови служители. Оказва се, че интересът както на компаниите, така и на младите специалисти към инициативата е голям.

И на финала за още една игра – нейната цел е да улесни кандидатите и да ги подготви за бъдещите интервюта. Тя поставя всеки, който се захване с нея, в ситуацията на работник и анализира как реагира на различни ситуации. Получилите най-висок резултат биват поканени на интервю. Според организаторите надпреварата и спортния дух оказват положително влияние върху бъдещите служители и ги мотивират допълнително.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеПсихологияЛюбопитноТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАлт. медицинаИсторияЛечения