Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Няколко добри идеи за справяне със стресови ситуации

Няколко добри идеи за справяне със стресови ситуации

Няколко добри идеи за справяне със стресови ситуации  - изображение

Факт: животът ни поднася цяла "торба" със стресови моменти, някои от които съвсем не са толкова кратки, колкото би ни се искало. Вместо всеки път те да ни "хващат" натясно обаче, добре би било да се научим как да се справяме с тях като истински професионалисти. В този ред на мисли, готови сме да ви дадем няколко бързи съвета, които се надяваме, че ще са ви полезни в осъществяване на въпросната мисия.

- На първо място, защо, когато предизвикателствата ви връхлетят, не се опитате да мислите за тях по друг начин – като за интересен опит, като нещо, в което ви предстои да се потопите; което би могло да ви отвори нови хоризонти? Както сами може би сте се уверили, нагласата е важна, а промяната й ви в тази ситуация, има голяма вероятност да ви помогне.

- Забавете темпото. Когато човек се намира под стрес, той обикновено е склонен да увеличава "оборотите", а не бива. Подобен акт в повечето случаи се оказва изключително непродуктивен. Даваме следния пример: Ако сте автор на тази статия и сте изостанали с материалите, вие вероятно ще се опитате да я напишете по-бързо от обикновено, иначе казано – да се "надпреварвате" с бутоните на клавиатурата. Вероятността да направите повече грешки в текста обаче е реална. Така че не бързайте. Трикът тук е да се постараете да се съсредоточите, правейки обратното: да забавите писането. Това ще ви позволи да елиминирате стреса, а следователно – да формулирате по-лесно мислите си, така че да не се налага да ги редактирате мащабно след това.

- Винаги когато е възможно, споделяйте преживяванията си. Струва ви се излишно да "натоварвате" и другите с проблемите си, но тази проявена "щедрост" /и хуманизъм – отстрана на слушателя ви/ ще ви помогне да осъзнаете ситуацията, дори само "обличайки" я в думи; да я анализирате; както и да погледнете на нея реалистично, елиминирайки донякъде емоциите.

Е, опитайте!

 

Снимка: freeimages.com/Andre Larsson

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлСнимкиСпортБотаникаЛеченияАлт. медицинаТестове