Начало Социални грижи Добрите практики Актуално НС ще обсъди трите проектопредложения за промени в закона за социално подпомагане

НС ще обсъди трите проектопредложения за промени в закона за социално подпомагане

НС ще обсъди трите проектопредложения за промени в закона за социално подпомагане - изображение

На първо четене депутатите ще обсъдят три законопроекта за промени в Закона за социалното подпомагане. Те са внесени от групите на Обединените патриоти, на БСП и на ГЕРБ.

Проектите бяха разгледани и във водещата по казуса парламентарна комисия – тази по труда, социалната и демографска политика, която подкрепи предложенията на Обединените патриоти и на ГЕРБ и отхвърли тези на БСП.

Предложението на левицата е да бъдат осъществени промени, според които получаването на всички социални помощи да бъде обвързано и те да бъдат получавани единствено ако децата посещават редовно подготвителните групи за задължително предучилщно образование или училище. Позицията на социалното и образователно министерства и АСП е, че ако група от хора бъдат лишени от социални помощи, това би нарушило фундаменталната база на правото за социално подпомагане.

Депутатът Александър Сиди представи проекта на Обединените патриоти пред социалната комисия и подчерта, че основният мотив за промените е свързан с все по-задълбочаващия се проблем с „продължително безработните“, които живеят единствено от социални помощи. Според проекта ще бъде засилен контрола върху мерките за повишаване на образованието и придобиването на трудова компетентност и квалификация.

Единствено от КРИБ не подкрепят предложенията. Основният им мотив е, че законът е променян пет пъти само през 2018-а. Темпото на изменения показва, че регулациите не са обосновани добре, а от краткото време на действие не може да се види ефекта от тях.

Предложенията на ГЕРБ бяха представени от народната представителка Светлана Ангелова. Основният мотив за тях е насочен към преодоляването на проблема с обхващането и преждевременното напускане на училище. Да бъдат включени разпоредби, според които месечните помощи и целевите за наем на общинско жилище ще бъдат отпускани ако детето посещава редовно училище. Месечната помощ за дете да се получава докато то завърши средно образование, а еднократната помощ за първолаци да е обвързана с редовното посещение на учебни занятия и да се отпуска на две равни части.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиСоциални грижиНовиниЛайфстайлСнимкиНормативни актовеСпортЛюбопитноИстория