Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Нов Център за подкрепа на хора с увреждания ще заработи до година и половина в София

Нов Център за подкрепа на хора с увреждания ще заработи до година и половина в София

Нов Център за подкрепа на хора с увреждания ще заработи до година и половина в София - изображение

Нов Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде създаден в столицата. Целта му е да осигури комплексна помощ за хора с различни, включително и тежки мозъчни, увреждания и за техните близки.

Услугата ще стане факта благодарение на безвъзмездната финансова помощ от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Договорът за изпълнението на проекта беше подписан днес между кмета на Столичната община и заместник социалния министър Зорница Русинова, срокът за изпълнението му е година и половина, а стойността 1 000 000 лв.

Новите услуги ще предоставя екип от двадесет специалисти, които ще се грижат за 30 души.

Със средствата на ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат създадени общо 10 центъра в страната. Заместник-министър Русинова поясни, че с петте пилотни проекта, единият от които е софийският, от ведомството се стремят да развият услуга, използвайки комплексен подход, който да осигури пълна подкрепа на хората с увреждания.

Пловдив, Бургас, Русе и Варна са градовете, в които ще бъдат реализирани другите проекти. В момента в страната има 172 центъра и за дневна, и за седмична помощ на деца и възрастни. Общият им капацитет е за над четири хиляди души.

Зорница Русинова информира още, че през октомври ще бъдат отпуснати 47 000 000 лв. от оперативната програма за развитието на патронажната грижа.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина