Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Нови размери на удръжките върху запорираните пенсии от месец ноември 2017 г.

Нови размери на удръжките върху запорираните пенсии от месец ноември 2017 г.

Нови размери на удръжките върху запорираните пенсии от месец ноември 2017 г. - изображение

Тъй като от началото на месец ноември 2017 г. са в сила промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), НОИ напомня за важно изменение. Променят се фиксираните критерии за сумиране на размера на удръжките върху доходите.

В съгласие с написаното по-горе, а и с нововъведените минимални пенсионни размери за трудова дейност - от 01.10.2017 г., в действие са и новите суми, предвидени за удръжки по наложените запори върху пенсионните възнаграждения, считани от 01.11.2017 г.

Според тези нови критерии в ГПК е описано, че удръжките се изчисляват спрямо размера на получаваните от пенсионерите доходи от пенсии и надбавки, съотносим към минималното работно възнаграждения за България, както следва:


•    при размер между минималното възнаграждение и неговата двукратна сума - се удържа една трета част, ако българският гражданин е без деца (и една четвърт част, ако е с деца);
•    при възнаграждение между двукратния размер на минималната заплата и четирикратната заплата – удържа се една втора част, ако българският гражданин е без деца (и една трета част, ако е с деца);
•    при сума над четирикратната минималната заплата – удържа се горницата над двукратното минимално заплащане, ако лицето е без деца (и горницата над два пъти и половина размера на минималната заплата, ако е с деца).

В текста на ГПК, валиден досега, удръжките се изчисляваха съгласно фиксираните суми за присъжданите доходи от пенсионното възнаграждение.

Лицата, със запорирани пенсии, ще вземат дължимите им пари и добавки за ноември 2017 г. чрез запис по пощата, след удържането на гореспоменатата сума, разбира се. За новия размер на удръжките пенсионерите ще бъдат уведомявани с писмо.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: nssi.bg

Снимка: KMETA.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети