Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Нови лични документи от 2019 година

Нови лични документи от 2019 година

Нови лични документи от 2019 година - изображение

Министерският съвет одобри идейните проекти за личните документи на българите. Това стана на заседанието на кабинета тази седмица. Така беше спазено и изискването в закона за личните документи, според което от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация трябва да бъде приложен и в личната карта, и в паспорта.

Стана ясно, че по темата е работила специално създадена група, която е подготвила и представила проектите.

Материалите, от които ще бъдат изработени, са нови и притежават висока степен на защита.

Новите документи на българските граждани ще съдържат биометрични и персонални данни, електронен идентификатор, безконтактен чип и антена, които отговарят на нормите на ICAO Doc 9303 за запис на данните на притежателя си, както и запис на удостоверение за електронна идентичност и за електронен подпис.

В информацията за решението на МС се посочва още, че е запазена темата, свързана с културно-историческото ни наследство, която присъства на документите. Паметникът на връх Шипка, Народният театър „Иван Вазов“, розетата от Плиска ще бъдат допълнени вероятно с една от прочутите картини на Владимир Димитров–Майстора и с български шевици. Всичко това ще е видимо единствено при специално осветление.

Добрата новина е, че не е нужно от началото на следващата година всички да сменят лични карти и паспорти. Процесът ще протече поетапно и всеки ще има нов документ, когато срокът на стария изтече.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: wikiwand.com

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСоциални грижиИзследванияИсторияНормативни актовеПроизводителиЛечения