Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Нови вид месечна помощ регламентират промените в закона за семейните помощи за деца

Нови вид месечна помощ регламентират промените в закона за семейните помощи за деца

Нови вид месечна помощ регламентират промените в закона за семейните помощи за деца - изображение

Промените в закона за семейните помощи за деца регламентират нов вид месечна помощ. Това стана ясно след изявление на социалния министър днес. Бисер Петков припомни, че законопроектът, изготвен от ведомството, което той оглавява, вече е минал през процедурата на общественото обсъждане, а днес е одобрен и от министрите в кабинета „Борисов“.

Новата семейна помощ е предназначена за деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Основният начин държавата да оказва подкрепа на сираците до 18 години е именно чрез наследствените пенсии. За съжаление не са малко онези, които нямат право на подобна помощ, тъй като родителите им не са били осигурени. За тях сега държавното обществено осигуряване дава персонални пенсии.

Помощта ще се отпуска въз основа на доходния критерий, съобразен с този за другите помощи за деца, който се определя със закона за държавния бюджет. Бисер Петков уточни, че близо 5600 деца могат да се възползват от новия вид подпомагане и допълни, че в момента 2700 сираци получават персонални пенсии.

След влизането в сила на промените, което ще се случи от началото на новата 2019-а, те трябва да решат дали ще продължават да получават персонална пенсия или ще подадат документи за новата помощ.

С този закон влизат в сила и промените в Кодекса на социалното осигуряване, а след това и тези в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

На заседанието днес министрите са гласували и отпускането на персонална помощ за 92 деца без родители.

Министър Петков заяви, че промените в закона са „първата стъпка за извеждането на нехарактерните за осигурителната система плащания, които имат социален характер, подобно на персоналните пенсии, към системата на социалното подпомагане“.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: novini.bg
Снимка: money.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияРецептиОрганизацииИсторияЗаведенияОбразованиеАнкетиСпорт