Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Новата формула за изчисляване на пенсиите ощетява 37% от хората, които са осигурени

Новата формула за изчисляване на пенсиите ощетява 37% от хората, които са осигурени

Новата формула за изчисляване на пенсиите ощетява 37% от хората, които са осигурени - изображение

От началото на 2019-а пенсиите се изчисляват по нова формула, част от която е единствено осигурителният доход след 2000 г. Това се случи с приемането на закона за държавното обществено осигуряване в края на 2018 г., когато депутатите премахнаха възможността в изчислението да влязат и годините между 1997-а и 2000 г. Вече не се взимат под внимание и трите най-добри години стаж преди 1997 г.

Експертите обясняват, че едно от предимствата на новия начин, по който се пресмята, е, че той отразява приноса през целия осигурителен стаж, който участва в създаването на индивидуалния коефициент.

От НОИ заявяват, че за около 63% от хората промяната ще има положителен ефект за пенсиите или те просто ще останат такива, каквито биха били ако се изчисляват по стария начин. Оказва се, че за други 37% очевидно нещата ще бъдат по-различни и те ще бъдат ощетени.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни от своя страна, че справката, която е направил в НОИ показва, че става дума за симулационен модел. Експертите на института са направили изчисленията въз основа на данните от пенсиониралите се през 2018-а хора и към тях са приложени изчисленията по новата формула. Очевидно е, че реалната картина ще се очертае само, когато започне изчислението на онези, които ще се пенсионират през 2019 г.

Хасан Адемов беше категоричен, че идеята за новата формула е да има по-справедливо отношение между индивидуалния принос на всеки и пенсиите. Той подчерта, че е от изключителна важност да се възстанови доверието в пенсионната система, а това ще стане, когато са налице високи доходи и постъпления от осигуровки, работеща икономика, намаляване на сивия сектор и справедливост.

Прогнозите на НОИ са, че през 2019 г. предстои да се пенсионират 81 052 души.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: segabg.com, bgonair.bg
Снимка: capital.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети