Начало Социални грижи Добрите практики Актуално На 29 август наредбата за медицинската експертиза ще влезе в съда

На 29 август наредбата за медицинската експертиза ще влезе в съда

На 29 август наредбата за медицинската експертиза ще влезе в съда - изображение

На 29 август жалбата срещу новата наредба за медицинската експертиза ще бъде внесена в съда. Хората с увреждания, които вече са усетили последиците от прилагането й, смятат да внесат колективен иск. „Причината е в нейната неадекватност от медицинска гледна точка“, категорична е Павлина Григорова, която е една от инициаторките. Преди да отиде в съда обаче, тя ще внесе папка със събраните жалби от всички в здравното министерство.

Големият проблем е в липсата на адекватност, смята жената, която въпреки своите 100% от ТЕЛК и множеството увреждания продължава да пише прекрасната си проза. За онези, които не знаят, тя е автор на 25 книги. „Къде е становището на националните консултанти?“, пита Павлина Григорова и допълва, че очевидно всички кръгли маси, срещи и обсъждания, свързани с наредбата за медицинска експертиза, са били безсмислено занимание.

„Аз не искам подаяния, нито да живея благодарение на приятели или благотворителност. Аз съм гражданин на тази държава, години наред работя и искам сега, когато имам нужда, защото не съм се разболяла по собствено желание, тя, държавата да застане зад мен. Нея обаче я няма и в това е драмата на всички ни“, казва майката на три дъщери.

Според нея другият сериозен проблем е в съществуването на водещи и съпътстващи заболявания. „Не може така.  Нещата са комплексни“, убедена е дамата, която споделя и още нещо. „Аз също имам нужда от помощ, защото не мога сама, но за да няма проблеми в системата е нужно основите да са здрави. Как да обясни на майките пред НС, че първо трябват основи, защото ако сложим покрива без тях и без стените, значи нищо не сме направили“.

Павлина Григорова все още чака отговор на писмото, което изпрати до премиера Борисов. В неговия край тя с достойнство заявява: „Позволете ни да бъдем пълноценни хора! Искрено вярвам, че моята Родина е моето място за живот, мястото на моите деца и внуци! Преди да се превърнем в хора с увреждания, ние сме граждани на тази страна!“
Автор: Гергана Караилиева
Снимка: личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиСпециалистиТестовеЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицина