Начало Социални грижи Добрите практики Актуално На форум в Брюксел обсъдиха бъдещето на труда

На форум в Брюксел обсъдиха бъдещето на труда

На форум в Брюксел обсъдиха бъдещето на труда - изображение

Конференция, посветена на предизвикателствата пред пазара на труда, събра в Брюксел представители на ЕК, еврокомисари и министри на социалната политика от страните в ЕС.

„Бъдещето на труда“ провокира дискусия за начините, по които ще се развива пазарът на труда в условията на новите технологии, влиянието на дигитализацията върху новите форми на заетост и все по-нарастващите изисквания към уменията и знанията на работещите.

Развитието на новите технологии изисква по-големи инвестиции в сферата на обученията по компетентности за информационните комуникационни технологии заяви в изказването си на форума министър Бисер Петков. Според социалния ни министър дигитализацията налага да бъдат предприети и приложени превантивни мерки, насочени към адаптацията на работещите. Важно е още и да бъде предоставена точна информация за бъдещите тенденции в търсенето на работна ръка, каза още той.

България се съобразява с развитието на новите технологии и техните предизвикателства. Именно за да им отговори МТСП предвижда да проведе специализирано проучване. Анализът от него за очакваните промени в организацията на труда и заетостта у нас ще бъде основата, върху която ще стъпят експертите за разработването на нови механизми и регулаторни промени, които ще гарантират, че рисковете пред правата, безопасността и здравето на работещите могат да се преодолеят.

Не на последно място министър Петков говори за новите реалности в сферата на икономиката и обществото през 21 век – глобализацията, демографските процеси, технологичните иновации, миграцията. Всички те влияят директно върху работещите. Промените в търсенето на нови умения е сериозно предизвикателство и затова е нужно да продължи развитието на подхода „учене през целия живот“ като в същото време всеки български гражданин има достъп за обучение на всеки етап от кариерата и живота си. Това е постижимо чрез по-гъвкави форми на учене, чрез иновативни методи и цифрови учебни средства, категоричен беше социалният министър.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛюбопитноПсихологияНормативни актовеЛичностиИсторияОрганизацииЛечения