Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Националният институт за помирение и арбитраж отбеляза юбилея си с международен семинар

Националният институт за помирение и арбитраж отбеляза юбилея си с международен семинар

Националният институт за помирение и арбитраж отбеляза юбилея си с международен семинар - изображение

Националният институт за помирение и арбитраж (НИПА) отбеляза 15 години от създаването си като организира на 23 и 24 април международен семинар, посветен на колективните трудови спорове и начините те не само да бъдат разрешени, но и предотвратени.

В проявата участват представители на работодателските организации, синдикатите, академичната общност, социалното министерство. Сред гостите на семинара още са председателят на Трудовия съд в Ирландия Кевин Фоли, Минава Ебисуи от Международното бюро по труда в Женева и старши специалистът от регионалния офис на бюрото за Централна и Източна Европа в Будапеща Кристина Михеш.

Социалният министър Бисер Петков откри официално проявата. В словото си той открои постигнатото от НИПА през годините за усъвършенстването на колективното трудово договаряне, за доброволното уреждане на споровете и прилагането на успешните европейски практики у нас. Министърът подчерта, че чрез своята професионална и аналитична дейност институтът подпомага държавните органи и социалните партньори и има съществен принос за реалния социален диалог в страната.

В същото време бъдещите усилия на института се концентрират около създаването на информационна база данни за колективното трудово договаря и спорове.

Във фокуса на вниманието бяха темите, свързани с уреждането на трудовите спорове, за международните стандарти за тях говори Минави Ебисуи от Женева, а за опита на Ирландия разказа Кевин Фоли. Колективното трудово договаряне и правото на стачка също провокираха интерес и обсъждане, в което се включиха Кристина Михеш от Будапеща, Николай Недев от КНСБ и Снежана Славчева от Стопанската камара.

Част от събитието беше и представянето на книгата „Практическо ръководство за професионално помирение при уреждане на колективни трудови спорове“.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: nipa.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниПсихологияЛюбопитноИсторияЛичностиЛеченияОрганизацииСнимкиЛайфстайлАнкетиСпорт