Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Националните организации на хора с увреждания се готвят да протестират

Националните организации на хора с увреждания се готвят да протестират

Националните организации на хора с увреждания се готвят да протестират - изображение

Национално представителните организации на и за хората с увреждания готвят протестни действия и повече няма да участват както в заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет, така и в работните групи, от които са част.

Решението на 20-те неправителствени организации е оповестено в протестна нота до министъра на труда и социалната политика и до председателя на Националния съвет за интеграция, в което те изразяват своето несъгласие с планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, убедени са, че предложената концепция не гарантира по никакъв начин, че жизненият стандарт на хората с увреждания ще се подобри, но и защото смятат, че всички възможности за диалог по темата, са изчерпани.

Ето и част от аргументите, представени в протестната нота. На първо място те определят като неправилно включването в решението на ТЕЛК само на водещо заболяване, за да се намали степента на увреждане. Обявяват се срещу практиката да се добавят проценти за незначителни болести, за да има по-висока степен на увреждане и настояват методиката за оценката на вида и степента на увреждането да бъде изработена прецизно.

Определят като некоректно наименованието на документа – „Концепция за реформиране на системата за експертиза на работоспособността“ поради простата причина, че до момента у нас се е оценявала степента на неработоспособност и в този ред на мисли не е възможно да бъде реформирано нещо, което не е съществувало. Смятат, че става дума за въвеждането на кардинално нов подход и предлагат документът да бъде озаглавен „Концепция за въвеждане на система за експертиза на работоспособността.“

Ако системата бъде реформирана ще се премине обществено допустимата граница на справедливост и солидарност, пишат те и подчертават: „В близко бъдеще се очаква хората с увреждания от неработоспособни да се превърнат в най-работоспособните граждани на страната и така част от тях ще загубят правото на инвалидна пенсия, придобита на основание осигурителен принос, а друга част ще я получават в намален размер“. Изводът им е, че силовият натиск е непродуктивен и дискриминационен.

В писмото се подчертава, че стотици хиляди българи чакат ясен отговор на следните въпроси – ще получават ли инвалидна пенсия хора с трайно увреждане и работещи, такива, които са пренасочени към по-ниско платена работа, преквалифицирали се и намерили ново работно място, важно е още и каква ще е съдбата на човек с трайно увреждане, на когото прекратяват трудовия договор при фалит на фирмата или свиване на производството. Не по-малко ясен отговор изисква въпросът за правата на хора, които никога не са работили или не могат да се реализират на пазара на труда.

Над 200 хиляди българи очакват отговор на тези и още много други въпроси, които са поставяни многократно през последните две години.

В края на протестната нота се подчертава, че е недопустимо заради случаи на неправомерно получаване на пенсия от недобросъвестни граждани, правителството да посяга върху съществуващите от десетилетия права на хората с  увреждания. 20-те организации отново припомнят, че една бъдеща реформа е нужно да облекчи бюрократичната процедура, а инвалидната пенсия да излезе от бюджета на НОИ и да се изплаща от АСП.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: Национално представителни организации на и за хора с увреждания
Снимка: maroc-diplomatique.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниСпециалистиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицина