Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Национален план за превенция на насилието над деца

Национален план за превенция на насилието над деца

Национален план за превенция на насилието над деца - изображение

Националният план по превенцията на насилието над децата се разработва в рамките на работната група "Превенция на насилието и злоупотребата с деца". Тя се създава към Националния съвет за закрила на детето с решение от 11 февруари 2010 г.

Българската стратегия относно институционалните планове за действие изцяло съответстват на конкретните препоръки на Комитета по правата на детет. Националната стратегия по превенцията на насилието над деца е в съгласие и с исканията в посочените препоръки на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето (2012-2015 г.). Тя е приета на конференция на Съвета на Европа в Монако на 20-21.11.2011 г., подкрепяща приема и приложението от държавите-членки на интегрираните национални стратегии за закрила на децата от насилие. Те налагат промени в законодателството, политиката и институциите, като обръщат внимание на превенцията.

Националната стратегия за превенцията на насилието над децата е в унисон и с дейности, фигуриращи в самата Национална стратегия за детето 2008-2018 г. Те предвиждат постигането на по-голяма ефективност при поведението свързано с работата по сигнали за насилието на деца. В действие влизат процедури и методи на взаимодействието между партньорите от институциите при работата по случаи. За целта се въвеждат стандартизирани методи за събиране на информация.

Настоящият план по превенцията на насилието над деца 2012-2014 г. третира общия проблем за насилието и мерките за ограничаването му, както и цялостната рамка на превенцията на това явление чрез информационни материали, съдействие, взаимопомощ и предоставяне на услуги.

Предвиждат се строго специфични оперативни цели в Националния план за превенция на насилието над деца, които са:

1. Нарастване на ефикасността на мерките, обвързани със закрилата на закрила на децата от насилие.

2. Разрастване на достъпността до списъка от услуги при работата с деца в случаи на насилие и рехабилитацията на децата и техните семейства.

3. Нарастване на капацитета на професионализъм на специалистите, които работят с деца;

4. Превенция на насилието като явление над децата.

Цели:

Първата е свързана с повишаването на ефективността и мерките по закрилата на децата от насилие. В нея се предвижда извършване на промени в законодателството в областта на закрилата над децата от насилие. Съставяне на ефективна и общодостъпна система за сигнализация за наличието на деца в рискови ситуации. Повишение на ефективността по прилагане на Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на децата жертви на насилие.

Втората е разширяването на достъпа до различните видове услуги при работа с деца в случаите на насилие и рехабилитирането им. Предвижда се осигуряването на навременна подкрепа за жертвите на насилие чрез разработването и въвеждането в практиката на методология за работа при различните видове насилие, разработване на минимални стандарти за социална работа в случаи на домашно насилие. Въвежда се диференциран подход при настаняването на деца в Кризисен център и се разработва и въвежда в практиката качествено нова методология на работа при различните видове насилие.

Третата цел е свързана с повишаването на капацитета на кадрите ангажирани с работата с деца. Предвижда се укрепване професионализма на социалните работници от различните отдели за закрила на детето към Дирекциите "Социално подпомагане" и повишение на ефективността на социалната работа като цяло. Подобни мерки е добре да бъдат приложени и при специалистите от други сфери. Такива например са общопрактикуващите медици, медицинските специалисти, експертите в образователна и правораздавателна система и тази на Министерство на вътрешните работи.

Превенцията на глобалното явление насилие над деца има за цел повишение на информационните материали сред обществото. Това се осъществява главно чрез организиране и провеждане на конференции, семинари, медийни кампании по въпросите, касаещи децата, както и въвличането им в увлекателни за тях извънкласни дейности с превантивна насоченост.

Дейности, предвидени за реализирането на конкретните задачи от Националния план са отразени и в Националната програма за закрила на детето, предложена от министъра на труда и социалната политика и председателя на Държавната агенция по закрила на детето. Отчитане на прогресивните и вече постигнатите резултати се реализира в ежегодните доклади по изпълнение на Националната програма за закрила на детето, а също и чрез годишни доклади относно проведените дейности на Държавната агенция по закрила на детето като институция с водещо значение.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияАнкетиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаЛеченияОрганизацииСнимкиНормативни актовеСпортИнтервютаБотаникаГеографияПроизводителиРецептиТестовеХранене при...ЗаведенияОбразованиеСпециалистиИзследванияКлинични пътеки