Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Научен форум ще разисква демографските проблеми, предизвикателства и политики

Научен форум ще разисква демографските проблеми, предизвикателства и политики

Научен форум ще разисква демографските проблеми, предизвикателства и политики - изображение

Институтът за изследване на населението и човека към Българската академия на науките организира научна конференция, посветена на демографските проблеми. „Демографски предизвикателства и политики“ събира 83 учени от България, Австрия, Беларус, Русия, Унгария и Швеция в София на 14 и 15 ноември.

Програмата на научния форум предвижда шест работни панела, подчинени на темите за раждаемостта, стареенето, националната идентичност, уязвимите общности и демографските политики в периода между 19 и 20 век.

Преди дни екип от Института представи предложенията си за необходимите мерки, чрез които демографската криза у нас може да бъде преодоляна. Освен ключови процеси, които имат пряко отношение към демографска картина, учените отличиха икономическата миграция като основен фактор за обезлюдяването на отделни райони в страната и намаляването на населението и подчертаха, че задълбочаващото се социално неравенство е другата важен белег, провокиращ увеличаването на неблагоприятните демографски тенденции.

Екипът представи и възможните сценарии за бъдещето. Предложени бяха конкретни мерки, сред които промени в законодателството, осъществяване на политики за развитието на работната сила, с които реално да бъдат повишени икономическата активност и заетостта, подобряване качеството на живот и на грижата за децата и намаляването на финансовите тежести за семействата с деца.

Сериозен акцент е и темата за стареещите общества, която ще бъде във фокуса на вниманието и на форума.

Общо 109 мерки в десет пакета предлагат учените и са категорични, че те биха имали ефект само при условие, че се прилагат заедно.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iphs.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиСтатистически проучванияИсторияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитно