Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Насочват усилията към интегриране на пазара на труда на младежи без работа и образование

Насочват усилията към интегриране на пазара на труда на младежи без работа и образование

Насочват усилията към интегриране на пазара на труда на младежи без работа и образование - изображение

Сериозни усилия ще бъдат положени за младежите, които са безработни и без образование и за тяхното устройване на пазара на труда. Това става ясно от актуализираните мерки за реформи в страната, с които правителството отговаря на препоръките на съвета от 2018 г.

На заседанието миналата седмица всички те бяха одобрени, а сега вече са и публикувани в сайта на МС.

От информацията става ясно, че що се отнася до младите хора до 29 години до момента е осигурена заетост на 1496 чрез програми и мерки за обучение и заетост като „Старт на кариерата“, например.

Очакванията са след прилагането на идеите за активиране 8700 неактивни юноши и девойки между 15 и 29 години да променят живота си. Други най-малко 18655 ще станат част от трудовия пазар благодарение на проекта „Младежка заетост“. Разчита се още и на „Готови за работа“ и „Обучения и заетост на младите хора“.

Досега близо 2000 безработни са постъпили на работа благодарение на мерките, с които биват насърчавани работодателите, наемащи продължително безработни.

В момента върви процесът на подписване на споразумения за интеграция и заетост между трайно безработните българи и бюрата по труда, като се очаква близо 35 000 души да сторят това. На всички тях ще бъдат предоставени различни услуги.

Сред другите мерки е подписването на национално рамково споразумение. Проектът е изготвен и предоставен на институциите за обсъждане. Идеята е документът да насърчи общите и координирани усилия на министерствата и местната власт, които имат отношение по проблемите на безработицата и нейното преодоляване.

Други идеи са назначаването на 200 души, които да организират полагането на обществено-полезен труд в общините. Така ще се възстановят трудовите навици и нагласите за труд на безработните.

Сред останалите мерки са посочени действията по изпълнение на различните проекти по ОП „Развитие на човешки ресурси“, както и засилената интеграция между службите по заетост и социалните. Ще се положат усилия и да бъде намалено несъответствието между предлагането и търсенето особено в регионален план, както и да се стимулира по-високото качество на професионалното обучение.

В документа са включени още и темите за доходите и за гарантираната социална защита на уязвимите групи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg.
Снимка: offnews.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниАнкети