Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Наръчник по мултитаскинг за начинаещи

Наръчник по мултитаскинг за начинаещи

Наръчник по мултитаскинг за начинаещи  - изображение

Дали е полезен или не, искаме или не искаме, мултитаскингът (от английски език – multitasking, едновременното извършване на няколко дейности), е част от ежедневието на съвременния човек. И въпреки че ние също не ви препоръчваме да го прилагате твърде често, защото безспорно е уморителен и стресиращ процес, не можем да отречем, че овладяването му е наистина полезно.

А за да ви помогнем да си служите с него на майсторско равнище, ще го упражним заедно в следващите редове.

Основното правило, което не бива да забравяте в оперирането с повече от една задачи едновременно, е, че и тук трябва да се дефинират конкретни цели, върху които да се фокусирате. Определянето им е изключително важно, тъй като, анализирайки тяхната същност в детайли, може да се окаже, че, всъщност, мултитаскингът съвсем не е необходими и че, в разглеждания случай сте в пълното си право да си починете от високите обороти.

От всички важни мисии изберете няколко по-сложни и планирайте реализацията им за отделно, точно конкретно време от деня. Така да се каже – те ще са топ приоритетите ви, ще изискват пълното ви съсредоточаване и внимание. Сега е моментът да "зачеркнете" от списъка ненужното или, иначе казано, наистина маловажните ангажименти. А онези, които няма как да бъдат премахнати, опростете максимално. Естествено, това не означава, че трябва да си вършите работата през пръсти, просто бъдете гъвкави и усъвършенствайте себе си и онова, с което се занимавате.

Не си правете илюзии, че мултитаскингът е подходящ за експерименти, както и за учене на нови неща – уви, не е. Той не се използва "на тъмно", а само когато ви престои да извършвате добре усвоени дейности, в които вече сте доказали опита и професионализма си.

Добре е да започнете да действате възможно най-рано, за да не се надбягвате със стрелките на часовника в последния момент. Ако е възможно, покрийте определени точки от плана предварително – ще си спечелите бонус-време, което си е много добра новина.

Хубаво е задачите, на които ще се спрете, да са такива, че извършването им лесно да бъде преустановено, в случаите, когато това се налага. Препоръчително е нещата, с които се ангажирате по едно и също време, да са "идеологически" съвместими и да не "борят" помежду си.

Препоръките, които, надяваме се, изчетохте внимателно, със сигурност ще ви направят по-успешни в прилагането на мултитаскинг, затова не се колебайте да им се доверите.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЗдравни съвети