Начало Социални грижи Добрите практики Актуално НАП и Инспекцията по труда проверяват сектор строителство

НАП и Инспекцията по труда проверяват сектор строителство

НАП и Инспекцията по труда проверяват сектор строителство - изображение

Започнаха проверките за спазването на осигурителното и данъчно законодателство, когато биват наемани работници за строителни обекти. Проверките са в цялата страна и се осъществяват от екипи на Националната агенция по приходите и Главната инспекция по труда.

Целта на координираните действия на двете институции е контролът да бъде максимално ефективен. Общите действия ще помогнат още и за идентифицирането на най-рисковите обекти.

Секторът е рисков не само по отношение на безопасността и здравето на работещите, но и когато става дума за трудовото законодателство. Затова и от Инспекцията са планирали специална мярка за контрол при строително-монтажните работи.

Инспекторите от приходната агенция проследяват наличието на сключени трудови договори, осигуряването върху реалните доходи, спазването на работното време. Проверява се още и дали задължителните осигурителни и данъчни декларации се подават редовно, а вноските се превеждат в срок, както и дали е налице нарушение на трудовите права.

Над 80 обекта се проверяват в момента. От Инспекцията по труда информират, че за деветте месеца служителите й са осъществили общо 4140 проверки на строителни обекти, а констатираните нарушения в тях са 19 850, като най-голям е броят на свързаните със здравното осигуряване и безопасността, които са малко над тринадесет хиляди.

Строителството се определя като един от най-рисковите сектори, когато става дума за спазване на законодателството.

Една от мерките за намаляване на тези случаи, предприета от Агенцията по приходите, е информационната кампания „Заплата в плик“. Задачата й е да запознае работещите с всички рискове, когато дадат съгласието си да не бъдат осигурявани въз основа на реалните си доходи и да вземат част от трудовото си възнаграждение в плик. За целта е създаден и специален сайт, на който чрез т. нар. „калкулатор на загубите“ всеки може да изчисли каква сума може да загуби в следващите тридесет години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gli.government.bg, nap.bg
Снимка: lelacstjean.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовини