Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Най-много приемни семейства има във Варна

Най-много приемни семейства има във Варна

Най-много приемни семейства има във Варна - изображение

Варна е областта, която заема първо място в страната по броя на приемните семейства. Общо 146 професионални приемни семейства са ангажирани с „Приеми ме 2015“. От дирекция „Социални дейности“ на община Варна информират, че проектът се осъществява в общо девет общини в областта.

Само в община Варна са утвърдени 51 семейства, които се грижат за 41 деца, от които 10 са с увреждания.

През миналата година общо 197 малчугани са се възползвали от услугата „Приемна грижа“, 133-ма са получили съпътстващи социални грижи, а 56 са осиновени в чужбина.

За времето от началото на януари 2018-а до края на януари 2019 г. са подадени 31 заявления от желаещи да бъдат одобрени за приемни семейства, от които са утвърдени 24.

Тази година възнагражденията, които получават приемните родители са увеличени с 10% или за едно дете се получава 150% от минималната работна заплата – 840 лв., за две сумата е 896 лв., а за три съответно е 952 лв. От бюджета на проекта се дава и месечна помощ около 300 лв. Допълнителна добавка се получава и за децата с ТЕЛК.

Децата, настанени в приемни семейства, използват различни социални услуги.

От община Варна съобщават, че при тях „Приеми ме“ действа от 2015 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: varna.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайл