Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Над 8000 безработни ще бъдат включени по проекти на социалните партньори

Над 8000 безработни ще бъдат включени по проекти на социалните партньори

Над 8000 безработни ще бъдат включени по проекти на социалните партньори - изображение

Директорът на Агенцията по заетостта подписа договори със социалните партньори за осъществяването на проекти по националния план за действие по заетостта през 2019-а.

Благодарение на общо седем проекта 8292 безработни ще бъдат обучени и ще придобият професионална квалификация или ключова компетентност, а най-малко 40% от тях ще започнат работа след обучението.

От АЗ съобщават, че инициативата е насочена преди всичко към представителите на най-уязвимите групи – безработни до 29 и над 50 години, хора, които са трайно без работа и такива с ниска професионална квалификация и образование.

Социалните партньори, с които Драгомир Николов подписа споразуменията са Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата, КНСБ, КТ „Подкрепа, КРИБ, АИКБ.

Проектите са „Трудова активност“, „Каталози“, „Ние също можем 2“, „Ново начало за работа“, „Хоризонти 4“, „Предизвикателства“ и „Успешни заедно – за едно достойно ново образование“.

Ангажиментите на Агенцията по заетостта при осъществяването на проектите са да предоставя специализирани услуги, свързани с консултации и мотивация на безработните да се включат в предложените обучения. Голяма част от завършилите успешно, ще бъдат наети за не по-малко от три месеца или на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, чието финансиране ще бъде поделено между държавата и работодателите.

Според процедурата от днес започва приемът на заявки за подбор на безработните, които ще станат част от проектите и ще се обучават.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: nasoki.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСпорт