Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Над 6 милиарда са разходите за хората над 64 години за миналата година

Над 6 милиарда са разходите за хората над 64 години за миналата година

Над 6 милиарда са разходите за хората над 64 години за миналата година - изображение

Националният осигурителен институт отчете, че през 2017 г. разходите за пенсии, обезщетения за временна нетрудоспособност и трудоустрояване и за безработица за хората над 64 години надвишават 6,3 милиарда лева. Това е 6,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Анализът на данните показва, че за най-възрастните български граждани са били предназначени 60% от общите разходи, направени за пенсии и обезщетения. Около милион и половина над 64-годишни българи са вземали пенсия и парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване средно на месец.

В общият брой на пенсионерите преобладават жените. В същото време мъжете над 64 години са получили повече обезщетения за временна нетрудоспособност, трудоустрояване и безработица, тъй като са на пазара на труда по-дълго в сравнение с жените.

Данните на НОИ показват още, че почти 4000 души по-малко са се пенсионирали през първите шест месеца на тази година в сравнение с миналата. По-нисък е броят и на получилите лични пенсии. 13 906 са пенсиите за инвалидност и те също са по-малко с почти 800 в сравнение със същия период на 2017-а.

Тенденцията да намалява броя на хората с нови пенсии продължава, а от института смятат, че това е резултат както от демографските промени, така е свързано и със стимулите за по-дълъг период на активна трудова дейност.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеАнкетиОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети