Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Над 320 000 българи са получили помощ от БЧК

Над 320 000 българи са получили помощ от БЧК

Над 320 000 българи са получили помощ от БЧК - изображение

Над 320 000 българи и 44 социални институции са получили помощ от Червения кръст през отминалата година. Това стана ясно от анализа за работата на най-старата неправителствена организация у нас, направен от председателя й Христо Григоров по време на 66-то общо събрание. На 316 748 българи са предоставени 13 049 621 килограма храна за този период. С финансови средства са били подпомогнати други 290 мъже и жени от уязвими социални групи. Чрез осем центъра „Домашни грижи“ шестстотин и двадесет възрастни са получили здравни и социални услуги в дома си.

Христо Григоров припомни, че членовете на БЧК са над 155 хиляди, а доброволците, които реализират всички инициативи, са 18 234. В информацията си той подчерта, че и през отминалата година организацията е запазила водещото си място по отношение обучението по първа долекарска помощ по програми с европейски сертификат, но и продължава да играе ролята на ключов партньор на държавата по отношение на превенцията на пътния травматизъм.

В анализа беше отделено място още и на активната червенокръстка дейност при бедствия и критични ситуации, на планинската спасителна служба и водноспасителната дейност. Не на последно място г-н Григоров припомни за кампаниите и проектите за набиране на средства, насочени към различни каузи.
Специално внимание той обърна и на дейността на младежкия Червен кръст и особено на факта, че той е алтернатива за младите хора, които привлича все повече, за което свидетелстват активната дейност и разнообразните кампании в учебните заведения.

По време на второто заседание беше приет плана за дейност през 2018-а, а генералният директор представи приоритетите пред организацията и начините, по които те ще бъдат реализирани.

Единодушно бяха подкрепени още и промените в статута на младежкия Червен кръст, според които се изменя горната граница за принадлежност към организацията, националният събор вече ще се нарича национално събрание, а оперативното бюро – изпълнителен съвет.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: redcross.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижи