Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Над милиард и половина ще са нужни да се удовлетворят исканията на пенсионерите

Над милиард и половина ще са нужни да се удовлетворят исканията на пенсионерите

Над милиард и половина ще са нужни да се удовлетворят исканията на пенсионерите - изображение

Единствената точка в дневния ред на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика беше свързана с исканията на пенсионерските организации. Дискусията беше посветена на внесената петиция за отмяна на § 6, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване и за промяна на пенсиите за осигурителен стаж и възраст чрез индексиране и преизчисляване.

Пенсионерските организации поискаха от управляващите да падне таванът на пенсиите, както и те да бъдат индексирани съобразно средния осигурителен доход у нас за предходната година. Другото искане е минималната пенсия да бъде в размер на 55% от минималната работна заплата. Настояват и затова, че е крайно време да бъде приет закон за възрастните хора.

По време на дискусията стана ясно, че сумата, необходима за удовлетворяването на всички искания на възрастните хора, ще надмине един и половина милиарда лева. Според информацията, която НОИ предостави пред депутатите ставата дума за 1 милиард и 645 милиона лева, от тях най-много са нужни за преизчисляването на пенсиите – малко над един милиард, за да отпадне таванът при тях ще трябва 155 000 000 лв., а за повишаване на минималните други 50 000 000 лв. Според управителя на НОИ с подобни промени общите разходи в този сектор за следващата година ще надминат 11 милиарда лева.

Мнението на социалния министър, изразено пред депутатите, беше, че преизчисляването на всички пенсии ще увеличи сериозно разходите и ще наруши устойчивостта на пенсионната система. В същото време Бисер Петков каза, че е възможна промяна на пенсионната формула. Предложението е на експерти от НОИ. Според промените в кодекса за социално осигуряване ще отпаднат трите най-добри години до 1997-а. Обмисля се и отпадането на годините от 1997 г. до 2000 г., аргументите за промяната са, че тогава не е имало максимален осигурителен доход.

Министър Петков подчерта, че всичко това се обмисля, а според него масово пенсиите ще се изчисляват на базата на осигурителен доход за 18 -20 години, като периодът непрекъснато ще се увеличава.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: lepetiterudit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛеченияАнкетиОрганизацииЛайфстайлЗдравни съвети