Начало Социални грижи Добрите практики Актуално „Наблюдавано жилище“ отбелязва своя осми рожден ден

„Наблюдавано жилище“ отбелязва своя осми рожден ден

„Наблюдавано жилище“ отбелязва своя осми рожден ден - изображение

Старозагорското „Наблюдавано жилище“ празнува осем години от създаването си през април. Равносметката показва, че за този период от социалната услуга, която Сдружение „Самаряни“ предлага, са се възползвали 40 момчета и момичета на възраст между 18 и 30 години. Всички те са получила помощ и са започнали успешно самостоятелен живот. 75% от използвалите тази социална услуга сега работят и се издържат сами, казват с гордост от „Самаряни“.

Успехът на младежите и добрият старт в живота им са резултат и от работата на екипа, който е висококвалифициран по отношение на начините за работа с уязвими младежи. „Наблюдавано жилище“ е вид социална услуга, която оказва комплексна помощ на младежи, а това включва оценка на потребностите им, индивидуален план, социално, психологическо и професионално консултиране, организиране на обучения, благодарение на които момчетата и момичетата разширяват познанията, но и уменията си в различни области и още други инициативи, чиято основна цел е младежите да бъдат подготвени за самостоятелен живот.

От 2016 г. към тази услуга започва да работи и Звено за консултиране. То дава възможност нуждаещите се да бъдат подпомогнати, но без да бъдат настанявани. Консултациите се провеждат всеки ден, информират още самаряните.

По повод празника от сдружението припомнят още, че за тази услуга те си партнират с местната изпълнителна власт и по традиция разчитат на подкрепата на различни неправителствени организации, сред които „Свят без граници“ и Международния младежки център, на институции, на множеството доброволци, дарители и обществеността.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: Сдружение „Самаряни“

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижиПсихологияСпециалистиЗаведенияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиОрганизацииИстория