Начало Социални грижи Добрите практики Актуално МТСП очаква становищата за промените в проектозакона за хората с увреждания до седмица

МТСП очаква становищата за промените в проектозакона за хората с увреждания до седмица

МТСП очаква становищата за промените в проектозакона за хората с увреждания до седмица - изображение

След заседанието в социалното министерство на работната група, която подготвя новото законодателство за хората с увреждания, стана ясно, че до 6 август представителите на различните организации в нея трябва да представят становищата си за промените в проектозакона.

В срещата се включиха отново и майките на децата с увреждания, присъстваха още социалният министър и омбудсманът. Проектозаконът е стъпка в правилната посока, е мнението около което се обединиха членовете на групата. Бисер Петков изрази задоволство от диалога и увереност, че той ще продължи и ще бъде намерено решение на поставените въпроси.

Стана ясно, че е постигнат консенсус по въпроса кой трябва да изготвя индивидуалната оценка и това ще бъде екип на Агенцията за социално подпомагане. Майките продължават да бъдат категорични, че е нужно приемането на закон за личната помощ. Те и членовете на национално представителните организации поискаха справедлив механизъм за индивидуална оценка и повече средства.

Предмет на обсъждане бяха и мерките в проектозакона, според които хората с увреждания ще бъдат стимулирани да работят, а работодателите да ги наемат. Министър Петков заяви, че ще търсят диалог с представителите на бизнеса, за да чуят тяхната позиция по въпроса.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияФизиологияЗдравни съветиИсторияНормативни актовеЛечения