Начало Социални грижи Добрите практики Актуално МС одобри проектозакона за хората с увреждания

МС одобри проектозакона за хората с увреждания

МС одобри проектозакона за хората с увреждания - изображение

Министрите одобриха проектозакона за хората с увреждания на заседанието си днес. Както подчерта министърът на труда и социалната политика, по този начин кабинетът спазва ангажиментите, поети с подписването на плана за действие. До края на седмицата, информира Бисер Петков текстът ще влезе и в Народното събрание.

В проекта, провокирал огромно напрежение и многобройни срещи и дискусии, се определят по нов начин областите и средствата за подкрепа. Хората с увреждания над 18 години ще получават финансова помощ в зависимост от степента на увреждане и линията на бедност.

Законопроектът предвижда създаването след три години на Държавна агенция за хора с увреждания като нова структура към МС. Нейната задача ще бъде изготвянето на индивидуалната оценка и координирането на политиката в тази сфера.

Сред другите идеи е разработването на програма в подкрепа на работодателите, за да могат да приспособят и оборудват работни места за хора с трайни увреждания. Ще бъдат създадени и центрове за защитена заетост и информационна система.

Регламентират се и възможността за финансиране на проектен принцип на дейности, насочени към създаването на достъпна среда.

Важен момент е и намерението от началото на 2020 г. финансирането и представянето на помощни средства, приспособления и медицински изделия да премине изцяло към здравната система.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: m.focus-news.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория