Начало Социални грижи Добрите практики Актуално МС одобри плана за развитието на социалната икономика и предприемачеството

МС одобри плана за развитието на социалната икономика и предприемачеството

МС одобри плана за развитието на социалната икономика и предприемачеството - изображение

Правителството одобри план, чрез който ще бъде осъществена Националната концепция за социална икономика. През тази и следващата година ще бъдат реализирани разнообразни инициативи. Тяхната цел е да се развиват и утвърждават социалната икономика и социалното предприемачество у нас.

Като ключ към успешното развитие на сектора се определя възможността социалните предприятия да бъдат ясно различими в обществото. Това е важно, защото тази икономика представлява третата част на икономическия сектор и е спойка между частния и публичния. Част от нея са неправителствените организации, кооперациите и организации, занимаващи се с благотворителност.

Сред идеите, които ще направят социалната икономика ясно разпознаваема, са провеждането на публични форуми, представянето на добрите практики в тази област и множество информационни кампании.
Предвижда се още и организирането на трудова борса, на която социалните предприятия да предлагат работа на млади хора с увреждания, настанени в защитени жилища или живеещи в риск от социално изключване.

Според плана, който министрите одобриха днес, ще бъде подобрена правната рамка. Ще има възможности за създаването на повече партньорства и мрежи в различните социални предприятия.

От значение е и начинът, по който вниманието на хората ще бъде фокусирано върху продукцията на социалните предприятия. Разширяването възможностите на техния пазар е възможност за развитие.

Предвидени са още разнообразни начини, свързани с по-добрите условия на обучение и изследвания в помощ на тази икономика. Очакванията са да бъдат разработени дори учебни програми в тази област.

Не на последно място ще бъде направен анализ, а и оценка на въздействието, което имат социалните предприятия върху заетостта на хората в неравностойно положение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: lalibre.be

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлНовиниАнкетиСпортЛюбопитноИсторияОрганизацииПсихологияНормативни актовеЗдравни съветиСпециалисти