Начало Социални грижи Репродуктивност Разсиновяване Морален аспект на разсиновяването

Морален аспект на разсиновяването

Морален аспект на разсиновяването - изображение

Осиновяването, за съжаление, в много случаи обосновава наличието единствено на правна връзка, а не на биологична. Следователно изкуствено създадената връзка може и изкуствено да бъде преустановена. Прекратяването на осиновяването определя и отпадането на всички негови правни последици.

Едни от най-често срещаните причини за разсиновяването на деца над седем годишна възраст, които биват изтъквани до момента от семействата, са развод между партньорите или заболяване у детето, което се проявило на по-късен етап и поради тази причина родителите не могат да се справят с него. Могат да бъдат констатирани проблеми, свързани с говора, нередности в двигателното, физическото и нервно-психическото развитие. В подобни ситуации много родители решават, че това не е детето, което са си представяли. За да не се задълбочат проблемите, криещи риск за здравето на детето се предприема разсиновяване.

От социално-правна гледна точка по подобен начин стоят причините за разсиновяването на вече осиновените деца. Моралният аспект на разсиновяването е строго субективен и поради тази причина трудно би могъл да бъде дефиниран изцяло. Причините за това явление обикновено са многобройни и това налага да бъдат разгледани комплексно от гледните точки на осиновители, социални работници и персоналът в институциите.

Морален аспект на разсиновяването от гледна точка на осиновителите:

1. Те са предприели това действие, защото вероятно не са били готови да посрещнат разочарованието и мъката от факта, че детето, което толкова са желали не е в състояние да преодолее увреждането си.

2. Има двойки, които не са удовлетворени от физическите дадености на детето, каквито са пол, етническа принадлежност и други.

3. Някои родители разсиновяват децата си, поради невъзможността те да съумеят да се "впишат" в семейството, демонстрират агресивно поведение към биологичните деца или други членове на това семейство.

4. Има родителски двойки, които поради недостатъчна осведоменост не са в състояние да помогнат на нелесната адаптация на детето в новата семейна среда.

5. Все още в България има много предразсъдъци по отношение на разсиновяването, които косвено могат да се превърнат в причина за разсиновяване.

Морален аспект на разсиновяването от гледна точка на психолозите:

1. Те изтъкват като причина т.нар. "пост осиновителен синдром". След като вече е осиновила дете двойката осъзнава, че ситуацията около живота им вече е напълно различна и те не се чувстват готови за промяната.

2. До втори разрив и морална причина за разсиновяване може да се достигне, когато родителите не съобщят на детето си, че то е било осиновено. Това води до сериозна криза и объркване на личността на детето.

3. Вътрешното усещане и нежелание на детето да се адаптира към новото си семейство.

4. При констатирани неразбирателства и напрежение между партньорите негативните емоции се пренасят върху детето, могат да ескалират и да допринесат за разсиновяване.

5. До разсиновяване може да се стигне, в случай че двойката е решила да вземе изключително неправилното решение да се опита да "замени" своето починало (биологично) дете с друго.

Морален аспект от гледна точка на социалните работници:

1. След случаи на разсиновяване у социалният работник често се констатира обезсърчаване и вътрешни бариери при работата с двойки, желаещи да осиновят дете.

2. Започват съмнения в степента на професионализъм на ангажираните с осиновяване социални работници.

Морален аспект на разсиновяването от гледна точка на персонала в институциите:

1. След като е приключила процедурата по разсиновяването на дете у него се наблюдава психологическа травма. Тя се констатира обикновено от членовете на институцията за отглеждането на деца, които са лишени от родителска грижа. Отстраняването й е многостъпален процес и изисква немалко усилия от тяхна страна.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЗдравни съветиОрганизацииТестовеИнтервютаВидеоРецептиИсторияСпортАнкетиХранене при...Алт. медицинаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника