Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Морален аспект на приемната грижа

Морален аспект на приемната грижа

Морален аспект на приемната грижа - изображение

Приемна грижа може да се дефинира като процес на отглеждане на дете в собствения дом на определена двойка, защото биологичните родители на избраното за тази социална услуга дете изпитват затруднения от различен характер и не са в състояние да полагат грижи и да изпълняват задълженията си към него. Обгрижващата детето двойка приемни родители го е приела като свое биологично. Единствената разлика между останалите семейства и приемното семейство е поради факта, че последното няма право да осинови своето дете. Целта на това отглеждане на дете е осигуряването на гаранции, че основното право на приемното дете да живее и да се развива в нормална и здравословна среда е спазено.

Приемната грижа може също да бъде дефинирана и като акт на държавната политика за закрилата на деца, чиито живот и здраве са в риск. Този тип обгрижване е алтернатива, намаляваща негативните последици на неблагоприятната житейска ситуация, в която децата са се намирали.

Приемната грижа е изключително подходяща възможност за развитието на децата и представлява основна мярка за защита, която е под пряката опека на Закон за закрила на детето. По този начин се позволява на децата, които по една или друга причина са лишени от възможността за тях да се грижат биологичните им родители да бъдат отглеждани в условия, които могат да се открият при здраво и щастливо семейство.

Разгръщането на потенциала на всички деца институционализираните деца в различни домове в правилна посока, зависи главно от средата, в която са поставени, т.е. от настаняването им в приемни семейства или осиновяването им.

Приемната грижа се причислена като най-хуманните постъпки, на които са способни хората. Моралните аспекти на приемната грижа се изброяват изключително трудно (поради субективния им характер), но като най-главни могат да бъдат посочени следните:

1. Чрез предоставяне на социалната услуга “Приемна грижа” се дава възможност на децата в риск да растат в стабилната среда на приемно семейство или приемен родител.

2. С приемането на дете за отглеждане два много важни проблема биха могли да бъдат подпомогнати в посока възможно разрешение. На първо място е деинституционализирането на децата. На второ място по този начин се решава и проблемът с високите нива на безработица в България, защото при отглеждането на приемно дете държавата е задължена да изплаща определена сума за издръжка, а също и трудово възнаграждение на приемния родител.

3. Чрез набирането на нови приемни родители информираността сред обществото се увеличава, като по този начин се премахват част от предразсъдъците, които са честа причина за бойкот на този вид социална услуга от хората.

4. Чрез приемната грижа се формира добра възможност за ново начало за детето. По този начин се постига преодоляване на задръжките в детското развитие и допълнително се формира премоделиране на моралните качества и възпитание на детето.

5. Благодарение на степента на професионализъм на отделните приемни двойки родители често може да бъде наблюдавана положителната тенденция за изграждане на качества у децата като уважение, лоялност, емпатия. Последиците върху формирането на детския характер при подобно възпитание са изключително благоприятни и способстват за превенцията от изоставяне на собствените им деца. Отгледаните хора в стабилните и сигурни условията на приемна грижа не биха изоставили своите биологични деца.

6. Приемната грижа повишава познавателното ниво и социалното развитие на децата.

7. Чрез отглеждането на дете отделните двойки, занимаващи се с приемна грижа обменят положителен опит.

8. Цялостната концепция по приемната грижа формира разбирането за грижовно отношение и хуманизъм.

9. Чрез възпитанието, което е изградено у самите родители се демонстрира проектиране на качества като съпричастие, съвест, алтруизъм, морално мислене и у самите деца.

10. Създава се предпоставка за семейните двойки, които вече са отгледали своите деца да бъдат полезни за себе си и обществото.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноПсихологияНовиниЛайфстайлСнимкиИсторияЗаведенияЗдравни съветиКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЛеченияБотаникаАнкети