Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Морален аспект на осиновяването

Морален аспект на осиновяването

Морален аспект на осиновяването - изображение

Осиновяването гарантира началото на обособяване на връзка и отношения, каквито биха били между родител и дете по своето естество. В България за съжаление все още съществуват много предразсъдъци относно двойките с репродуктивни проблеми и осиновяването на деца. Те не са едностранни и могат да бъдат насочени към децата, подлежащи на осиновяване или към семействата осиновили или склонни да осиновят дете.

Проблеми от морален аспект при осиновяването могат да бъдат създадени също от нагласата, отношението и начинът на приемане на осиновилата дете двойка. Те за разнообразни и строго специфични за всеки отделен случай, но някои от тях могат да бъдат свързани със следните казуси:

На първо място детето е отделна личност и няма как да бъде средство за решаване на проблеми на двойката, възникнали много преди фактическата поява на детето. То няма как да се превърне в гаранция за семейно щастие.

Решението на семейство (със сериозни проблеми в брака) да приеме дете за съжаление няма да може да съхрани брака, напротив детето би било свидетел на липса на разбирателство, топлина, единност между родителите.

Семейство, загубило по една или друга причина, единственото си дете не трябва да очаква, че осиновеното ще замени починалото. Това не може да се случи дори частично, а за детето е важно да види, че има родители , които са сплотени и държат един на друг, за да могат именно те да са неизменна опора на детето по време на трудната му адаптация към новия начин на живот.

Желанието да се осинови дете трябва да бъде твърдо и непоколебимо и да е породено от разума, не само от идеята де се направи едно дете щастливо, защото тези родители ще бъдат отговорни за това дете.

Много от проблемите, свързани с осиновяването са насаждани от обществото поради предразсъдъци като етническа принадлежност и цвят на кожата. Също така за доста от семействата осиновили дете е трудно да признаят този факт или свободно да го обсъждат пред други хора.

Въпреки проблемите свързани с осиновяването в България то все още е единствена алтернатива за двойките с репродуктивни проблеми, за които асистираната репродукция не е решение.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниТестовеИнтервютаВидеоОрганизацииРецептиИстория