Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Мон: бобтейлът-терапевт

Мон: бобтейлът-терапевт

Мон: бобтейлът-терапевт  - изображение

Сигурно ще се съгласите с нас, че староанглийската овчарка Мон е безкрайно симпатична, от която и страна да я погледнете. Но ако си мислите, че единственото занимание на четириногия любимец е да тича по поляните и да играе с топка, много се лъжете. Мон "ходи" на работа като всички нас, тя, представете си, е терапевт. От скоро, заедно със своята стопанка Велислава Костадинова, животинчето посещава различни здравни институции и раздава "пухени" ласки на болните пациенти с цел да ги разсее и направи лечението им малко по-приятно.

Преди Мон да попадне в живота й, Велислава от малка мечтаела да има възможността да отглежда такова куче:"Един ден мечтата ми се сбъдна и цели 13 години се радвах на невероятен приятел от породата бобтейл - Иви. Веднъж бобтейл, завинаги бобтейл! Мон е второто ми куче от тази порода. И така… вече почти 16 години бобтейлите присъстват в живота ми", разказва гордо Вели.

От нея разбираме, че рошавите сладури са много игриви, весели и закачливи. И макар че са малко разсеяни, те са изключително добронамерени и социални. "Невъзможно е да го срещнете, без да му се усмихнете!" – така казват за бобтейла. Иначе казано, не са нужни много усилия от страна на кучето, за да те накара да се чувстваш добре. Той има очарователното излъчване на нещо средно между хипи и разсеян професор.", шегува се Велислава.

Младата жена ни обяснява, че в последните години тази порода кучета се ползват много успешно при работа с болни деца. Особено добре се отразяват посещенията им при малчуганите, страдащи от аутизъм, както и при тези, които са лишени от родителски грижи. Възрастните хора също много им се радват.  

Няма никакво съмнение, че Мон се справя изключително добре като терапевт, въпреки че в тази си роля животинчето се изявява само от няколко месеца. От декември до сега двете със стопанката си са зарадвали немалко пациенти и вече имат две реализирани визити в здравни институции. "Първото ни посещение беше в детското онкохематологично отделение към УМБАЛ св. Георги-Пловдив. Там отидохме на Коледа по покана на отделението, а децата бяха изключително щастливи от срещата си с Мон. След това продължихме да търсим начини да бъдем полезни. Имаме координати и на други заведения, където Мон може да бъде полезна. Следващото ни посещение бе в дом за възрастни хора с физически увреждания, отново в Пловдив. Много скоро ще посетим и пансион за деца с физически увреждания", споделя Вели.

Тя е абсолютно убедена, че отглеждането на домашен любимец (не само на куче) оказва положително влияние върху малчуганите, които растат с него. Тези деца са по-отговорни, по-грижовни и рядко страдат от алергии, напомня младата жена. И най-важното: домашният любимец спомага за намаляване на детската агресия.

Що се отнася до Мон, когато не е на работа, тя прекарва свободното си време в много игри и забавления. За добре свършените си задачи я награждават с много любов. "Единствено любовта има значение за всички", убедена е Велислава. Стопанката на Мон ни увери, че ще продължи да подкрепя добрите каузи инициативи, защото искрено вярва, че е "важно да правиш добро, без да очакваш то да ти се върне, "ако рибите не видят, Господ ще види".

Велислава не се съмнява, че с обща помощ можем да направим страната си по-приятно и хубаво местенце за живеене. "Много е важно обаче добре възпитаните и образовани хора да искат да останат да се развиват в България. Трябва да изградим отново моста, които чалгата и евтините мечти изгориха. Трябва да я има онази искра в очите или по-точно казано - пламъка в душата, който по никакъв начин да не може да бъде загасен. Не можеш да разчиташ само на помощи и непрекъснато да хленчиш колко било трудно. Отиди, образовай се, труди се, не спирай да се усъвършенстваш и резултатите няма да закъснеят. Само с общи усилия можем да постигнем добри резултати.", смята тя. А на хората пожелава да са здрави, креативни и да правят всичко със страст и заразителен ентусиазъм.

Що се отнася до нас, обещаваме да следим социално значимите изяви на Мон и да ги подкрепяме с каквото можем.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИнтервютаПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияХранене при...ВидеоЛайфстайлИсторияСпортСоциални грижиОрганизацииСнимкиНормативни актовеАнкетиЗаведенияПроизводителиСпециалистиКлинични пътеки