Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Модели за договаряне на минималната заплата бяха обсъдени на кръгла маса

Модели за договаряне на минималната заплата бяха обсъдени на кръгла маса

Модели за договаряне на минималната заплата бяха обсъдени на кръгла маса - изображение

Асоциацията на индустриалния капитал предложи нов модел за договаряне на работна заплата на кръгла маса по темата. В основата на новия модел е вече разработения Модел за обективна оценка на производителността на труда, който е част от проект, посветен на устойчива и качествена заетост чрез подобряването на професии, които са с минимална активност на трудовия пазар, но за сметка на това са част от ключови за икономиката ни сектори.

Производителността на труда да бъде сред основните фактори, които определят минималната работна заплата (МРЗ) в страната, беше една от дебатираните теми на форума. Това е начин да се формира заплащане, което реално мотивират висока производителност. Определянето на МРЗ по административен път трябва да остане в миналото. Тя трябва да бъде договаряна по специален механизъм, одобрен чрез национално споразумение между синдикати, работодателски организации и държавата.

Да бъде прекратено и определянето на минимални осигурителни доходи и да се замени с договаряне на минимални заплати по икономически дейности. Според експертите на АИКБ този вид договаряне е много по-адекватен на икономическите реалности, но и на тенденциите.

По време на форума стана ясно още, че от работодателската организация смятат, че не трябва да продължава с практиката МРЗ по браншове и отрасли да се определя след тази за страната. Нужно е в началото да има колективно договаряне на заплати по икономически дейности и след това за минимална за страната да се приеме най-ниската от вече договорените по отрасли. Колективно трябва да се договарят още и допълнителните възнаграждения за професионалния опит и прослужено време.

Социалният министър Бисер Петков се присъедини към мнението, че е време да бъде намерен нов инструмент, заместващ остарелите минимални осигурителни прагове и подчерта, че подкрепя идеята минималната заплата да бъде определяна по икономически дейности и чрез преговори между работодатели и синдикати.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bica-bg.org
Снимка: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижиАнкетиЛюбопитноХранене при...ИсторияКлинични пътекиСнимкиСпорт