Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... "Мога-Дряново" - бъдете най-доброто, на което сте способни... и малко отгоре

"Мога-Дряново" - бъдете най-доброто, на което сте способни... и малко отгоре

"Мога-Дряново" - бъдете най-доброто, на което сте способни... и малко отгоре - изображение

"Mога-Дряново" е неправителствена младежка организация, създадена през 2013-та година. Началото било поставено в съвсем неформална среда, на чаша кафе: "Събрахме се група приятели от Дряново, седнахме на една маса и в прав текст си казахме, че с чакане хубавите ни идеи и промяната около нас няма да се случат. Няма кой да направи нещата, които искаме, вместо нас", разказва един от основателите на инициативата Александър Македонски.  

И преди три години, и сега младежите си поставят една основна цел – заедно с други надъхани съграждани да превърнат родния си град в мястото, в което ще отгледат децата си, ще живеят достойно и в което ще сбъдват големите си мечти. "В известен смисъл нашата цел е процес. Искаме да сме двигателят на процеса на промяна, за която в обществото ни се говори десетилетия и тя все не се случва. Ние я случваме. В нашия си двор", споделя Алекс.

Екипът на "Mога-Дряново" се състои от около десетина човека, които обаче почти винаги са нащрек, готови за действие. "Извън това ядро има още поне 30 души, които се включват в различните ни проекти. Tова са както ученици и студенти, така и работещи хора, бизнесмени, общественици, учители, държавни служители. Пъстра е дружината ни", шегува се младият мъж. Иначе казано, много ентусиасти дават своя принос в различните инициативи на организацията, разбира се – всеки според възможностите си. "Едно от нещата, с които се гордеем особено много е, че успяваме със собствени сили да се справим с почти всичко, с което се захванем. Много рядко използваме обществен ресурс и той най-често е под формата на конкретни материали, които са ни нужни". Общо взето, всички обаче споделят следната философия за живота: "Не бихме могли да съществуваме щастливо отделно един от друг. Нужно е заедно да полагаме усилия за всичко общо – пространства, събития и в този ред на мисли".

От създаването си до днес активните момчета и момичета на Дряново са реализирали голям брой успешни проекти. Тяхно дело е реновирането на Релефната карта на България, както и създаването на Пейката на любовта на Дряновския манастир. Те са хората, които стоят зад провеждането на ежегодния фестивал в чест на Колю Фичето.

"В последната година и половина малко променихме философията си и сега особено ценни са ни образователния проект IT Дряново, с който осигурихме безплатно IT обучение на деца от града. А от няколко месеца организираме "Голямото надъхване", поредица от менторски срещи с успели (по наша субективна дефиниция) хора. Тази кампания ни е много важна, защото с нея искаме да покажем на хората в Дряново, че пътищата към успеха са най-разнообразни и че съдбата им е в техните собствени ръце. И те са длъжни на първо място към себе си да започнат да я управляват, да понесат отговорността за живота си.  Длъжни са и заради децата си, които ще ги наследят", разказва Александър.

Няма спор, че до този момент "Mога-Дряново" се справя отлично с реализиране на целта си. В екипа често се шегуват, че "в Дряново сме по-заети отколкото в големите градове, в които някои от нас живеят". В близък план доброволците възнамеряват да довършат поредицата от Голямото надъхване и да създадат критичен минимум от хора, които истински желаят да подобряват средата около себе си и по-важното – да полагат нужните усилия в тази насока. Ако сте любопитни да се запознаете с предстоящите им инициативи, надникнете в сайта им.

"В далечен план искаме резултатът от нашия труд, да не ни е отказал да се борим, а напротив – да ни дава сила. И да сме съхранили вътрешния си стремеж към промяна, към подобрение. Това ще означава, че постоянно правим Дряново по-добро място за живеене", споделя Алекс.

Има ли моменти, когато младежите се чувстват разколебани в това, което правят? "С всеки е различно. Често си мисля, че Ники (един от основателите) има несекващ ентусиазъм! Просто няма какво да го откаже. Страхотно е да имаш такива хора около себе си. В същото време аз няколко пъти съм доближавал дъното. Просто идва един момент, в който ти се иска усилията ти да дадат по-голям плод и това да стане бързо. То обаче не става. В крайна сметка това минава и оптимизмът ни надделява. Понякога е трудно да балансираш между работа, личен живот и обществена дейност. Единственото, което ме спасява е, че често обществената дейност съвпада с личния ми живот. Защото в организацията на първо място сме приятели и събирането заедно да работим всъщност е и лично време с приятели. Даже бих казал, че "мисията" е още една причина да ни е по-хубаво, когато сме заедно – приятелството ни има и ясно определена обща цел.", признава Македонски.

Младият мъж споделя, че изключително зареждащ бил мигът, в който някой проект току-що приключвал. Умора и удовлетворение се смесвали в уникална комбинация, за да доставят едно такова, неповторимо, усещане… на щастие от постигнатото. "Такъв момент, например, бе раздаването на велосипедите в кампанията "Колело за смет, за дете велосипед" миналата година. Работихме много, събитието продължи дълго, имаше 70 деца с родители и настойници – общо близо 200 човека. В момента, в който всичко свърши и останахме само организаторите, седнахме на едни стъпала и нямаше нужда да говорим. Бяхме изтощени, но толкова, толкова щастливи. Физически си уморен, но удовлетворението от добре свършената работа и всеобщото щастие може да разбие всяка деградивна мисъл около теб. И ето, че тази година отново правим кампанията и този път искаме да зарадваме не 70, а 200 деца!", вълнува се Алекс.

Какво "може" малкото градче Дряново днес с помощта на тези млади хора? Ето я равносметката: "Дряново може това, което могат хората в него. Дряново може да направи кампания, с която всички бедни деца на територията на общината да получат велосипеди. Може да учи малчуганите си на най-новите и полезни неща. Може да изкара на улицата 20 младежи, които под августовското слънце да чистят, шкурят, грундират и боядисват реликвата на града – Релефната карта, докато не върнат изцяло пълния й блясък. Може да бъде изключително място за почивка, за спорт, за разходка. Може да бъде съвършен дом.
В същото време Дряново може и да мързелува, да се саморазрушава, да оставя хората на средна възраст да търсят по-добър живот на друго място. Дряново може за по-малко от 15 години да остане с две от пет училища. Може в спорове за миналото, да проспива днешните си възможности. Мога дълго да говоря в контрасти, но нещата не са нито бели, нито черни. Но за утре съм сигурен, че ако ние искаме, Дряново може да е по-добро място за живеене от днес и да привлича, а не да изпуска хора", вярва Македонски.

Той смята, че е абсолютно наложително и в други населени места в България да се създадат подобни организации, като, според него обаче, е много важно те да стоят извън политиката. "Техните членове може да правят каквото искат, но такъв тип организация може да функционира успешно само тогава, когато е напълно независима от политическата система на страната".

А за финал Алекс пожелава на всички това, което неговата класна ръководителка пожелала на класа в последния учебен ден в 12-ти клас – бъдете винаги най-добри. "И вие така - бъдете най-доброто, на което сте способни... и малко отгоре" :)

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНормативни актовеЛайфстайлАнкетиСпортПсихологияГеографияПроизводители